3906

Арестуваха кмет в Анталия за трагедията с лифта при която загина човек СНИМКИ

184 души бяха евакуирани безпроблемно при мащабна операция, в която участваха 2202 спасители

Предварителният експертен доклад относно инцидента, възникнал на кабинковия лифт, принадлежащ на община Анталия, в район Коняалтъ е завършен. 

АА

Издадена е заповед за задържане на 14 заподозрени, включително служителите на дъщерната компания и служителите на компанията, извършващи дейностите по поддръжката и ремонта на тази кабинкова линия, управлявана от дъщерната компания на община Анталия.

АА

В рамките на разследването Главната прокуратура издаде заповед за задържане и на кмета на район Кепез, община Анталия, Месут Кокагьоз, който е и бивш председател на борда на директорите на компанията стопанисваща лифта. 

АА

След приключване на процедурите им в полицейското управление 14 заподозрени бяха изпратени в съда.

АА

Кметът Кокагьоз и още четирима души бяха арестувани по обвинения в „причиняване на смърт и нараняване по небрежност“. Останалите заподозрени са освободени при условие на съдебен контрол.

АА

Разследването се извършва от 1 зам.-главен прокурор и 1 прокурор.

АА

Един от железните стълбове, поддържащи линията на кабинковия лифт Саръсу, пуснат в експлоатация през 2017 г. , се счупи в 17.28 ч. на 12 април и удари една от кабините. От удара подът на кабината, в която имаше 8 души, се е срути и хората в кабината паднаха на земята от метри височина.

АА

Веднага сред известяване за инцидента, екипи от Дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД), полицията, здравеопазването и противопожарната служба на община Анталия бяха изпратени на място. Екипите пристигнаха на мястото за кратко време и установиха, че Мемиш Енес Гюмюш (54) е загубил живота си. Останалите 7 пътници които бяха ранени при инцидента, са откарани с хеликоптери в близки болници.

АА

Последва невиждана мащабна 23 часова операция, за спасяване на блокираните в 24 от 36 кабини на линията на кабинковия лифт, който беше спрян след инцидента. За целта към града бяха насочени експертни екипи от много региони на страната. В спасителните операции участва и хеликоптер за нощно виждане. Цяла нощ работиха екипи от 2202 специалисти за търсене и спасяване.

АА

В крайна сметка 184 души в 24 кабини бяха евакуирани безпроблемно, като 3-ма пътници бяха леко ранени при евакуационните дейности.

АА

Според предварителния експертен доклад има много фрапиращи подробности. 

АА

При звършена предварителна експертиза е установено, че свързващите елементи са недостатъчни, корозирали и носещият стълб е счупен на мястото на свързване поради повредени ролки на носещите стълбове. Установено е, че съответният бизнес не разполага с план за аварийна евакуация.

АА

Беше установено, че въжетата на лифта са се заклещили в ролката на стълба и в резултат на оказания натиск от въжето, стълбът се премупва, като болтовете на стълба са изхвръкнали.

АА

Установено е, че има пропуски в необходимите подменени на материали по трасето за определени интервали от време.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?