49

Арестуваха членове на Ислямска държава, планирали нападение над църкви и синагоги в Турция

Анкара се сдоби с уникална база данни на Даеш, съдържаща имена на 10 хиляди терористи „самотни вълци“

От Министерството на вътрешните работи в Анкара съобщиха вчера, че десетки заподозрени членове на терористичната групировка Даеш са били арестувани по обвинения в планиране на атаки срещу църкви и синагоги в Турция.

При операции в 9 провинции, и в Истанбул тези дни, 32 заподозрени бяха задържани, а 25 арестувани. Операциите са проведени съвместно с Националната разузнавателна организация (MIT) и отделите за борба с тероризма и разузнаването на истанбулската полиция. Двама от заподозрените са насрочени за депортиране, докато един е поставен под домашен арест, а четирима са освободени със съдебни мерки за контрол.

Съобщава се, че полицейски екипи са открили, че заподозрените, свързани с така наречения полк Салман ал Фарис от Даеш/Ислямска държава в Турция, са извършили разузнаване и са направили снимки за потенциална атака срещу еврейски и християнски места за поклонение в Истанбул.

Турската разузнавателна агенция (MIT) залови в понеделник лидера на ДАЕШ в сирийския град Алепо, Абдула ал Джунди, който планирал атаки срещу турските сили в зоната на операциите „Щит на Ефрат“ и „Маслинова клонка“ в Северна Сирия. 

Ал Джунди, с кодово име Хатаб Ел Мухачир, е бил отговорен за планирането на действия срещу превозни средства, принадлежащи на турските сили за сигурност в Сирия, според информация, получена от силите за сигурност.

Терористът е предоставил и информация за членовете на организацията, извършваща терористична дейност.

Някои цифрови материали, принадлежащи на организацията, също бяха иззети по време на операцията, разкривайки плановете за действие на Даеш.

Миналия петък подобна съвместна операция на MIT и правоприлагащите органи в наколко турски провинции, с център в Истанбул, доведе до залавянето на други 32 заподозрени, включително трима предполагаеми лидери на Даеш за планиране на атаки в Истанбул.

През 2013 г. Турция стана една от първите страни, които обявиха Даеш за терористична организация. Оттогава страната е била атакувана от терористичната група многократно, с над 300 убити и стотици други ранени при най-малко 10 самоубийствени атентата, 7 бомбени атаки и 4 въоръжени нападения. В отговор Турция започна антитерористични операции в пределите на страната и в чужбина, за да предотврати нови атаки.

Турция конфискува ценна база данни на Даеш, съдържаща имена и информация за 9 952 терористи „самотни вълци“ след успешна операция, проведена през последните месеци от полицията в Истанбул. Базата данни беше първо притежание на лидера на Даеш Абу Бакр ал Багдади, който беше убит на 27 октомври 2019 г. 

Куриер на Даеш пристигна в Истанбул за продажбата на базата данни миналата година, докато истанбулската полиция започна операцията и го залови. Базата данни е изключително важна, тъй като съдържа цялата информация за терористи-вълци единаци от САЩ, Канада, Обединеното кралство, Франция, Германия, Белгия, Холандия, Швеция, Норвегия, Дания, Швейцария , Австрия и Испания, които са били членове на спящи клетки на Даеш по целия свят.

Самотните вълци на Даеш са отговорни за убийството на 50 души на 12 юни 2016 г. в нощен клуб във Флорида и убийството на 84 души във френската Ница, когато камион се вряза в тълпа. В Турция, Абдулкадир Машарипов, вълк единак ​​от киргизки произход, простреля 39 души в популярен нощен клуб в Истанбул, на Нова година на 1 януари 2017 г.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?