46

Арестуваха близо 400 души на забранения "Истанбул Прайд" СНИМКИ/ВИДЕО

Турската полиция блокира, нападна и арестува стотици хора, които се опитваха да присъстват на ежегодния гей парад на гордостта в Истанбул снощи.

Kaos GL

Полицията в пълна екипировка за борба с безредици разби събралите се групи за тържествата на Прайда в неделя. Това стана след като районните управители на два истанбулски района  - Бейоглу и Кадъкьой обявиха на 20 юни, че забраняват всички събития, свързани с Прайда за една седмица.

Kaos GL

На снимки и видеа из социалните медии полицията може да бъде видяна в пълна екипировка против безредици, докато метални огради ограждат улиците около площад Таксим в Истанбул. За да предотвратят достъпа до района на площад Таксим, властите бяха затворили станцията на метрото там за няколко часа в неделя.

Kaos GL

Kaos GL, една от най-големите групи за правата на ЛГБТ+ в Турция, каза, че арестите са започнали преди планираното начало на марша в 17:00 часа.

Kaos GL

Полицията за безредици започнала да влиза в барове и други местни места, като се твърди, че арестували хора „на случаен принцип“.

Kaos GL

Преди планираното начало на похода беше съобщено, че са задържани 52 души. Kaos GL предаде днес, че общо 373 души са били арестувани и освободени след една нощ в ареста.

Нито полицията, нито губернаторската канцелария в Истанбул са дали официални данни относно арестите.

Kaos GL

Според журналисти на Агенция Франс Прес (АФП) четири автобуса със задържани протестиращи са били отведени. Журналисти на АФП присъстващи на шествието, казаха, че полицията се е опитала да им попречи да заснемат арестите.

Журналисткият съюз DISK Basin-Is заяви, че много от протестиращите са били физически нападнати и бити от полицията.

Kaos GL

Шествието, планирано за честване на 30-годишнината от Гей Прайда в Истанбул, беше забранено на 20 юни съгласно Закона за демонстрациите и публичните събрания.

Kaos GL

От кабинета на губернатора в мегаполиса се казва в изявление: „Получихме информация, че между 21 и 23 юни 2022 г. се планира да се проведат събирания, прессъобщения, шествия, разпространение на листовки и др. по повод 30-та „Седмица на гордостта на ЛГБТИ+ в Истанбул“.

Организационният комитет на седмицата на гордостта на LGBTQ+ в Истанбул излезе с изявление малко след съобщението, в което се казва, че решението е „незаконно“ и те ще използват правата си, да направят необходимите възражения.

Kaos GL

Губернаторството в Истанбул забранява редовно походите на гордостта от 2015 г.

Телевизия France24 съобщи, че местните жители са показали солидарност с протестиращите, като правеха шум с тенджери и тигани от прозорците и балконите им в района.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
лиз-близ туркини

лиз-близ туркини

27.06.2022 | 21:08

А тук помакините ходят още с фереджета и шамии!

Отговори
0 1
Само така у газа

Само така у газа

27.06.2022 | 19:07

Голям пич е Ердоган

Отговори
5 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?