Следвайте ни

Арести във водещ турски републикански опозиционен вестник

viber icon


Турската полиция задържа главния редактор на опозиционния вестник "Джумхуриет" Мурат Сабунджу. "Джумхуриет" на турски озачава република, а едноименният вестник е стожерът на републикаците в югоизточната ни съседка.

По информация на телевизия CNN Turk силите на реда извършили обиск в домовете на още няколко ръководители и редактори на вестника в Истанбул. Полицията е задържала и журналиста Гюрай Оз. Издадени са заповеди за задържането на общо 13 репортери от вестника. Някои от тях са успели да избягат в чужбина. Не се съобщават причините за задържането на главния редактор и за обиските, но това става на фона на действията на Турция срещу организацията на ислямският проповедник Фетулах Гюлен, обявена от властите за терористична.

Предишният главен редактор на "Джумхуриет" Джан Дюндар е зад решетките от няколко месеца, след като беше осъден заедно със своя колега Ердем Гюл на пет години затвор. Двамата бяха признати за виновни за разкриване на държавни тайни. Обвиненията срещу тях са за публикации от миналата година за предполагаеми доставки на оръжие от Турция за ислямистки бунтовници в Сирия.

През уикенда в Турция на фона на празненствата по повод 93-ата годишнина от основаването на турската светска република бе проведена и поредната антитерористична операция, вследствие на която бяха закрити още 15 медии, включително кюрдски информационни агенции. Уволнени бяха и още около 10 000 държавни служители и хора от силите за сигурност./Марица.бг

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?