1553

Арести на евродепутати в Брюксел заради Катар

Белгийската полиция арестува гръцкия евродепутат социалист Ева Каили, заместник-председател на Европейския парламент, във връзка с разследване за корупция. Замесен е домакинът на Световното първенство по футбол Катар, съобщи прокуратурата днес.

Арестът бе извършен часове след като четирима други заподозрени бяха задържани във връзка със същия случай. И четиримата са или италиански граждани, или са родом от Италия, съобщи за АФП източник, близък до разследването.

Каили е партньор на един от четиримата, парламентарен сътрудник от групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, каза източникът.

В изявление, публикувано по-рано от белгийските прокурори, се споменава държава от Персийския залив като част от разследването, без да се назовава нейното име, и макар да се казва, че сред арестуваните е и бивш евродепутат, той не се идентифицира.

В съобщенията на белгийската преса обаче се казва, че въпросната държава е Катар, а бившият евродепутат е Пиер-Антонио Панцери от Италия, който е бил социалист в парламента между 2004 и 2019 г.

Федералната прокуратура на Белгия обяви по-ранните арести след серия от обиски на 16 адреса в столицата Брюксел.

"Днешните претърсвания позволиха на разследващите да открият около 600 000 евро в брой", се казва в изявление на прокуратурата.

"Бяха иззети също така компютърно оборудване и мобилни телефони. Тези данни ще бъдат анализирани в рамките на разследването."

Разследващите "подозират страна от Персийския залив (в оказване на влияние) върху икономическите и политическите решения на Европейския парламент", се допълва в изявлението.

В него се твърди, че това е ставало "чрез плащане на големи суми пари или предлагане на големи подаръци на "влиятелни фигури в Европейския парламент".

Източник, близък до случая, потвърди съобщенията в пресата, че разследването е по подозрения за опити на Катар да корумпира бивш евродепутат от италианската социалистическа партия, който според белгийските издания Le Soir и Knack е именно Панцери.

67-годишният Панцери понастоящем оглавява базираната в Брюксел организация за защита на правата на човека, наречена "Борба с безнаказаността".

Според съобщенията генералният секретар на Международната конфедерация на профсъюзите (МКП), италианецът Лука Визентини, също е бил сред арестуваните. От МКП заявиха, че са "запознати" с медийните съобщения, но засега нямат повече коментари.

Предполагаемият подкуп се случва в момент, когато домакинът на Световната купа по футбол Катар полага големи усилия да подобри имиджа си в лицето на критиките за състоянието на защитата на работниците и правата на човека.

В интервю за АФП в понеделник Визентини приветства напредъка, постигнат от Катар по отношение на правата на работниците, но настоя, че "натискът" трябва да се запази и след приключването на футболния турнир.

Работниците мигранти са повече от 2,5 млн. от 2,9-милионното население на Катар, а условията на труд са силно критикувани, особено в навечерието на Световното първенство по футбол.

Доха въведе реформи в системата за мигрантски труд, но критиците настояват, че трябва да се свърши още работа, за да се гарантира, че промените ще имат ефект, пише БГНЕС.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Док до

Док до

10.12.2022 | 09:54

А имало корупция в БГ, ХА ХА ХО, няма Шенген, има Евро. Няма никаква полза за обикновения българин от Огромната Лъжа и Лицемерие наречено Европейски съюз. С Путин също зле,той горкия се мисли за император Петър Първи,100% шизофрения. Единствената надеждица за Ганьо е пак Султан Ердоган, това май го прозря и зеления чорап. Така че, мърши слагайте фесовете и забрадките.

Отговори
2 0

Анкета

Кой да стане кмет на Пловдив, ако Здравко Димитров хвърли оставка?