2374
Следвайте ни

Apple скочи на Брюксел заради универсалното зарядно

viber icon

Европейският съюз обяви през изминалата седмица, че ще задължи всички производители на смартфони и таблети да ползват универсално зарядно устройство за моделите, предлагани в Европа, което доведе до сблъсък с Apple и нейния масово използван iPhone.

Европейската комисия смята, че стандартен кабел за всички устройства ще намали електронните отпадъци, но Apple твърди, че универсалното зарядно устройство щяло да забави иновациите и да създаде повече замърсяване. 

Общността е дом на 450 млн. души, едни от най-богатите потребители в света, а налагането на USB-C като кабелен стандарт, щом като бъде одобрен от страните членки и Европейския парламент, би повлияло на целия глобален пазар на смартфони.

"Европейските потребители бяха достатъчно дълго разочаровани от това, че несъвместими зарядни устройства се струпват в чекмеджетата им", подчерта в изявление заместник-председателката на Европейската комисия Маргрете Вестагер. "Дадохме на индустрията достатъчно време да измисли свои собствени решения, сега настъпи време за законодателни действия за общо зарядно устройство", настоя тя.

Понастоящем потребителите трябва да избират между телефони, обслужвани от три основни зарядни устройства: "Lightning" за телефони на Apple, микро-USB, масово използвано на повечето други мобилни телефони, и по-новото USB-C, което все повече се използва.

Този диапазон вече е значително опростен от 2009 г., когато десетки различни видове зарядни устройства бяха свързани с мобилни телефони, създавайки купчини електронни боклуци, когато потребителите сменяха марки. ЕС заяви, че настоящата ситуация оставала "неудобна" и че европейските потребители харчат приблизително 2,4 млрд. евро годишно за самостоятелни зарядни устройства, които купуват отделно.

Тиери Бретон, еврокомисар по вътрешния пазар, също така отхвърли аргумента на индустрията, че иновациите ще бъдат ощетени. Той отбеляза пред репортери, че американските технологични гиганти "винаги излагат този аргумент, че (законодателството на ЕС) е против иновациите... Не е против иновациите. То е за европейските потребители, не е против никого".

Apple, която вече използва USB-C конектори на някои от своите iPad-и и лаптопи, настоява, че е неоправдано със законодателството да се наложи универсално зарядно устройство за всички мобилни телефони в ЕС.

"Оставаме обезпокоени, че строгият регламент, изискващ само един тип зарядно устройство, задушава иновациите, а не ги насърчава, което, от своя страна, ще навреди на потребителите в Европа и по света", изтъкват от Apple.

Тепърва предстои предложението да бъде обсъдено от Европейския парламент и националните правителства. ЕК се надява, че окончателното решение ще може да се случи през 2022 г. След това държавите членки обикновено разполагат с период от две години, за да въведат правилата в националното си законодателство. От своя страна, производителите ще имат 24 месеца, за да променят своите портове за зареждане.

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?