71

Апокалипсисът в Турция: Приютиха над 1 милион във временни убежища, жертвите достигнаха 24 000

Над 23 700 са загиналите в Турция и Сирия след катастрофалните земетресения в началото на седмицата, по последни данни. Само в Турция по официални данни жертвите са 20 665, а ранените над 80 хиляди.

След земетресенията с магнитуд 7,7 и 7,6, които се случиха в Кахраманмараш и засегнаха 10 турски провинции, визепрезидентът Фуат Октай проведе пресконференция в полунощ в централата на дирекцията за извънредни ситуации и борба с природни бедствия към президентството в Анкара (АФАД) .

АА

„Към момента ние приютяваме около 1 милион и 50 хиляди наши граждани във временни убежища. Тук отговаряме на хранителните и основни нужди на нашите граждани. Извършваме и масивна евакуация по суша, въздух и море, от зоната на природното бедствие. Насърчаваме нашите граждани в тази посока за да можем по-бързо да осъществим процеса на възстановяване в региона.

АА

"Към днешна дата 190 хиляди наши граждани са евакуирани извън региона. Около 90 хиляди от тях са във временни убежища, които сме създали извън региона, а останалите са настанени при техни роднини. Оказваме всякаква подкрепа на нашите граждани по отношение на евакуациите“, допълни той. 

АА

Октай подчерта, че е важно да се изградят постоянни жилища много бързо. „Нашият президент заяви, че основната ни цел е да гарантираме, връщане към нормален живот, като изградим постоянни жилища в рамките на 1 година. Засегнатите трябва да излекуват болката си възможно най-скоро колкото е възможно."

АА

Октай допълни, че ще се извършат проучвания за оценка на щетите в района на земетресението и сградите, които все още не са разрушени и трябва да бъдат разрушени. Те трябва да бъдат определени възможно най-скоро, за да могат оцелелите да се върнат в неповредените сгради след това. 

АА

Вицепрезидентът заявяви, че гражданите могат да научат физическото състояние на своите сгради през държавния портал "електронно правителство" (e-devlet), както и от комуникационни центрове, които ще бъдат създадени от Министерството на околната среда, урбанизацията и изменението на климата по места.

АА

Октай подчерта: „Изключително важно е даренията изпратени в района да се извършват под координацията на АФАД. 

АА

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Апокалипсис

Апокалипсис

11.02.2023 | 12:21

Значи Откровение....спрете да използвате тази дума за такива неща

Отговори
0 0
Отиде хубавата държава

Отиде хубавата държава

11.02.2023 | 10:23

С,, хубавите хора,,.....!

Отговори
3 3
Подиграваш се, а?

Подиграваш се, а?

11.02.2023 | 11:39

Е, много на място.

Отговори
0 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?