1553

Апокалипсис в Хавай: Огънят уби 55, хиляда се водят изчезнали СНИМКИ

Истински апокалипсис в Хавай. Островният американски щат остава в плен на огнения ад. Три са големите огнища, които за пореден ден изпепеляват популярния остров Мауи. 55 са потвърдените жертви, но над 1000 души се водят за безследно изчезнали. Американският президент Джо Байдън обеща спешна подкрепа за жители на пострадалия остров, но сред хората на Хавай властва отчаянието, съобщи БНТ.

Днес от Лахайна - най-популярния град и някогашна столица на Мауи са останали само пепел и жарава. За три дни пожарите изпепеляват 80% от историческия град. Разрушени са 1700 сгради, главната крайбрежна алея на практика вече не съществува. Огънят е погълнал знакови забележителности в Лахайна, които всяка година привличат 1/3 от всички туристи на Хаваите. Избягали на безопасно разстояние жители, се връщат там, където са били домовете им - с надеждата още да имат такива. Не всички имат този късмет.

 

"Духаше толкова силен вятър, че нямахме никакво време да се подготвим. Никой не дойде да ни каже да се евакуираме, просто го направихме", разказва Джули Лунди, жителка на Лахайа.

"Хората са загубили абсолютно всичко - дома си, работата си, колите си, домашни любимци. Дори не ми се мисли за това какво е станало с онези, които се водят в неизвестност", обясни Кийт Хънтър, жител на Лахайна.
По данни на Бреговата охрана, най-малко 100 души са скочили в океана, за да се спасят от пожара. До момента са спасени едва половината от тях.

"Бяхме на крайбрежната улица и видяхме приближаващите пламъци, трябваше да мислим бързо. Оставихме колата и заедно с жена ми и петте ни деца влязохме в океана. Намерихме надуваема лодка, около нас всичко гореше, имаше експлозии, автомобили се взривяваха, хвърчеше жарава. Не можехме да дишаме и вълните се опитваха да ни отнесат навътре в океана", казва Виксей - турист от Калифорния.

Туристи спят по летищата в опит да напуснат Хавай

Хората на Хаваите се питат едно - как и защо стихията за часове поглъща огромна част от Мауи. Краткият отговор - климатичните промени. Налице били необходимите "съставки" за мащабен пожар - суша, силен вятър и искра, която да запали пламъка.

"Целия сезон на Хаваите и особено на Мауи сушата е убийствена. Рискът от пожари беше изключително висок. С преминаването на урагана "Дора" нещата вече излизат извън контрол. Когато имате горяща сграда и силен вятър, се получава ефектът на доминото. Пламва нова сграда, след нея друга и още една. Всичко се случва светкавично", поясни метеорологът проф. Крейг Климънтс.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?