46
Следвайте ни

Антиваксъри протестираха с камили в Турция

viber icon

Турските антиваксъри протестираха срещу изискването за PCR тестове за неваксинираните пътуващи в междуградския транспорт в Турция. Те използваха камили и магаре в протеста си в квартал Бейоглу в Истанбул, съобщи информационна агенция Демирорен.

Протестиращите заявиха, че свободата им да пътуват е ограничена поради изискването да показват PCR тестове.

От името на групата Еркан Трюктен каза, че им се възпрепятстват междуградските пътувания и призова всички да пътуват с камили, за да избегнат забраните. 

"Всеки трябва да има камила. Нека пътуваме наоколо, както са правили хората в Саудитска Арабия. Нека си върнем свободата да пътуваме", каза Трюктен, преди да развее турско знаме, докато язди камила. 

„Тези, които ни поставиха в това положение, ще бъдат подведени под отговорност един ден“, каза Тюктен. 

Групата планира да се отправи от Истанбул към Анкара с камили, за да продължи протестите си и там, отбеляза той.

Привържениците на ваксините пък проведоха друг протест, като отхвърлиха задължението за носене на маски на обществени места.

„Няма да бъдем маскирани роби“ и „Край на лъжата за социалното дистанциране“, скандираха от групата.

Стотици антиваксъри се събраха неотдавна в истанбулския квартал Малтепе за това, което те нарекоха "Голямо пробуждане".

Тълпата, невярваща в "пландемията", скандира лозунги срещу Бил Гейтс, за когото според тях е част от глобален заговор за контрол на човечеството. "По дяволите, Бил Гейтс! Ще бъдеш съден", извика един от демонстрантите. 

Групата от над 2000 души, някои от т. нар. "Движение за съпротива срещу пландемията", опроверга официалните данни, свързани с коронавируса, и  необходимостта от ваксини, тестовете и маските. 

„Тази пандемия просто продължава с нови и нови ограничения на нашите свободи и няма край“, каза Ердем Боз, разработчик на софтуер, пред Ройтерс. "Маски, ваксини, PCR тестове може да станат задължителни. Тук сме, за да изразим недоволството си от това."

От 6 септември турското правителство започна да изисква свидетелство за ваксинация или отрицателен тест за COVID-19 за всички пътници в междуградския транспорт - самолети, автобуси и влакове, както и за тези, които посещават големи събития като концерти или театрални представления. Всички неваксинирани училищни служители трябва да правят PCR тест два пъти седмично. Маските и социалното дистанциране са задължителни на обществени места.ю

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?