Следвайте ни

Антиваксъри ли? В Турция просто ги забраняват

viber icon

Опитът да се организира митинг днес в Истанбул от турските антиваксъри се сблъска със силна реакция от страна на експерти, които определят събитието като „дръзко предизвикателство за общественото здраве“.


Организаторите наричат ​​събитието „Голямо пробуждане“, което е насрочено за днес следобед в истанбулския квартал Малтепе и от известно време провеждат кампания за митинга в социалните мрежи.


Службата на областния управител в Малтепе обаче заяви, че заявлението за събитието, подадено от малката неизвестна анадолска Партия на единството (Anadolu Birliği Partisi), е отхвърлено с мотива, че митингът ще увеличи риска от предаване на COVID-19 .


Организаторите преди това твърдяха, че искането им е одобрено.


„Инфекциозната болест и нейното лечение не могат да бъдат обект на демонстрация. Това са абсолютни глупости. Освен това ваксинацията не е задължителна в Турция. Хората със сигурност имат право да се събират и демонстрират, но няма такава свобода като излагането на общественото здраве на риск “, каза професор Халук Ераксой от Истанбулското медицинско училище за вестник Милийет.


Подобен митинг се превръща в опит за посегателство срещу общественото здраве, особено в момент, когато процентът на ваксинации все още не е достигнал желаните нива, според професор Бенги Башер, кардиолог.


„Антиваксърите се опитват да получат фалшиви карти с ваксини и фалшиви протоколи от PCR тестове и това само разкрива истинското мислене на тази група хора“, каза Башер.


Действията на антиваксърите причиняват само вреда на общественото здраве, каза Осман Йозтюрк от Камарата на лекарската асоциация в Истанбул.


Той също така отбеляза, че някои лекари разпространяват невярна информация относно ваксините, само за да продават свои собствени скъпи, често вредни и дори канцерогенни продукти. „Като асоциация ние се борим срещу тези шарлатани; ние също очакваме здравното министерство да започне разследвания “, каза Йозтюрк.

 


Миналата седмица полицията задържа шест души, включително три медицински сестри, за приготвяне на фалшиви огрицателни документи за PCR за неваксинирани хора в Истанбул.


Действайки по сигнал, полицията задържа заподозрените в частна болница в кв. Бахчелиевлер.  Сестрите бяха задържани под стража.  Други трима заподозрени, които също са били служители в болницата, са освободени под гаранция. 
Заподозрените медицински сестри са обвинени в промяна на електронните досиета за ваксинация за свои „клиенти“.

Резултатите от PCR тестовете са изключително важни за неваксинираните граждани тези дни, тъй като те са условие за да може да се осъществяват всякакъв вид пътувания, както и допускане до всякакви масови мероприятия, като кина, театри, концертни и спортни зали, барове и ресторанти на закрито. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Такааа

Такааа

11.09.2021 | 20:50

Гущеров, прочети си хубаво списъка на стъпките към геноцид. Балуш

Отговори
2 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?