4020

Антистрес: Жени слагат снимки на гаджетата си на мишената и стрелят

Стрелбищата станаха популярни в Турция, 36 милиона нелицензирани оръжия има в страната

На фона на опасенията относно нарастващото индивидуално въоръжение след смъртоносния акт в магазин в квартал Есенюрт в Истанбул, местен медиен доклад заяви, че броят на хората, които посещават стрелбища, нараства.

Инцидентът в Есенюрт, при който бяха убити двама души през седмица, постави въпроса за индивидуалното въоръжение в дневния ред на страната, разкривайки степента на опасността на фона на появяващи се данни.

С приблизително 36 милиона нелицензирани оръжия в Турция, случаите на въоръжено насилие се увеличават с 5 процента всяка година, според данни на фондация Умут, неправителствена организация, която има за цел да повиши осведомеността относно индивидуалното въоръжение.

Всекидневникът Милийет по-рано подчерта в доклад колко лесен е достъпът до незаконни огнестрелни оръжия в Турция чрез интернет.

Успоредно с тези тревожни цифри вестникът наскоро съобщи, че расте и броят на хората, посещаващи стрелбищата.

Фирмите със стрелбища предлагат различни огнестрелни оръжия, от които клиентите могат да избират, за да се прицелят в целта си, но при условие че служител на полигона присъства, докато стрелят.

Цените за стрелба варират в зависимост от вида на боеприпасите; някои куршуми струват 10 турски лири на изстрел, докато други струват 50 лири.

Притежателите на лицензирано оръжие могат да използват и собствените си оръжия на стрелбищата.

От друга страна, собствениците на стрелбищата заявиха, че смятат бизнеса си не за част от индивидуалното въоръжение, а по-скоро за подотрасъл на развлекателната индустрия.

Те също така твърдят, че противно на общоприетото схващане, посетителите на тези полигони не са хора, склонни към насилие, а по-скоро такива, които искат да разтоварят стреса, гнева и безпокойството, натрупани през деня.

Орхан Туран, инструктор по стрелба и пенсиониран полицай, описа стрелбата с огнестрелно оръжие като спорт.

Хората идват тук, за да се развличат и да свалят напрежението. Нашият лозунг е „Не се стресирайте, просто стреляйте“. Подобно е на баскетбола или боулинга, където се релаксирате. По принцип това е едно и също нещо“, заяви Туран.

"Виждаме и хора, които стрелят, като поставят снимка на някого, на когото са ядосани или разстроени, на целевата дъска. Това правят предимно жени. Слагат снимки на гаджетата си на мишената и стрелят. Така се успокояват", допълни той.

Друг собственик на стрелбище заяви, че 80% от клиентите му са туристи, посещаващи Турция. "Точно както различните сектори внасят чуждестранна валута в страната чрез туристи, ние също внасяме чуждестранна валута в Турция чрез нашата работа."

Децата на възраст между 15 и 18 години също имат право да стрелят по стрелбищата под наблюдението на родителите си.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-големият проблем на Пловдив, за който искате отговор от кандидатите за кмет?