Следвайте ни

Антинаталистите- хората, които не искат да има деца

viber icon

"Няма ли да е по-добре да пробием дупка в центъра на Земята и всичко да се приключи?“ 

Томас е на 29 години. И докато идеята му да взриви планетата е малко екстремна, той е сигурен в едно – хората не трябва да имат деца и нашият вид трябва да бъде напълно унищожен. 

Томас и хората с вярвания като неговите се наричат антинаталисти. Това философско разбиране се появява в Древна Гърция, но благодарение на социалните мрежи, днес то е по-популярно от всякога. В Reddit членовете на групата на антинаталистите са 35 хил. Във Facebook само една от десетките групи има 6000 последователи. 

Антинаталистите са разпръснати по целия свят и имат различни причини, които пораждат вярванията им – някои се позовават на философското мислене, че животът е страдание и създаването на деца е неморално, други са подтикнати от притесненията си, че Земята се претъпква. Трети се страхуват за околната среда. 

Но едно е ясно – те искат нито те, нито вие да имате деца. 

Томас не знаел, че е антинаталист, преди да прочете коментар под едно от видеата, които публикувал в YouTube, за да опише разбиранията си. От тогава е активен член във Facebook групата на антинаталистите. Тя е място, в което той не просто се развива интелектуално, но и тества уменията си за дебат. 

"Мисля че е страхотно, че обсъждаме истински проблеми, казва Томас пред BBC. - И обяснява, че в групата разискват различни теми: "Един от въпросите, които сме разисквали е „Какво ще стане, ако унищожим хората и те еволюират отново?“ Отговорът е прост - просто не сме си свършили работата както трябва. Дискусиите са много и понякога стават пипкави.“ 

Томас не е антинаталист просто теоретично, според него животът е безсмислен и за това се е опитал да си направи вазектомия, но лекарите му отказали, защото "не е в негов интерес“. 

Въпреки че за тях, човечеството не трябва да съществува, антинаталистите не са агресивна и насилствена група от хора. Когато говорят за изчезване на човечеството, те просто практикуват своите умения в дебатите. Никой не заплашва хората с убийство. 

Когато Томас казва, че "иска да пробие дупка в центъра на Земята“, твърди, че си представя един голям червен бутон, който рязко може да сложи край на човечеството. Сигурен е, че би го натиснал без да се замисли. 

В основата на антинатализма е съгласието – за да се роди човек, който си обрекъл на смърт, трябва първо да поискаш неговото позволение. Когато Кърк е едва на 4 години, той води дълъг разговор с майка си, която му казва, че да имаш деца е "избор“. 

"За мен това няма смисъл – насилствено да дадеш живот на някого, който ще страда и ще умре“, казва Кърк. Той твърди, че е антинаталист от малък и се противопоставя на създаването на живот, защото никой не е поискал изрично да е тук. 

"Ако всеки човек беше дал съгласие да играе играта на живота, то нямаше да имам нищо против“, обяснява Кърк. 

Но има един проблем с теорията за големият червен бутон, който трябва да унищожи човечеството. По-голямата част от хората се наслаждават на живота и всъщност не биха дали съгласието си да бъдат заличени. За това Томас, Кърк и другите като тях искат те просто да се примирят и да спрат да създават деца. 

"Хората ни определят като психопати, но... всъщност всичко е много по-сложно от това“, казва Томас. 
Това, което подхранва нарастването на интереса към антинатализма е спасяването на Земята от глобалното затопляне. 

"Мисля, че е егоистично да имаш деца в подобни времена, пише Нанси, веган, живееща без да използва пластмаса, бореща се за правата на животните и практикуваща йога, в една от Facebook групите. - Децата, родени сега, разрушават още повече природата.“ 

Всъщност, не е ясно дали това твърдение е напълно вярно. Според учените, бъдещето е толкова непредвидимо, че не може с точност да се каже колко хора може да издържа Земята. Още повече, че едни използват повече ресурси от други. Със сигурност 12-членно семейство в Африка използва по-малко ресурси и остава минимален въглероден отпечатък в сравнение с 3-членно семейство в Тексас. 

Повечето антинаталисти всъщност обичат деца и оправдават разбиранията си именно с това. 

"Харесвам децата и точно за това не искам да страдат“, казва Нанси. Но има и такива, които са прекалено крайни. Често във Facebook групите, хората, които имат деца, са наричани "животновъди“. Срещат се и коментари, които гласят: „Когато видя бременна жена ми се повръща.“

Източник: dnes.bg

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?