71

Античен театър стана домакин на концерт след 1600 години СНИМКИ

Театърът в древния град Лаодикея, до Памуккале, в окръг Денизли, беше домакин на концерт и първите си гости след 1600 години.

Анадолска агенция

На празничния концерт по случай приключването на реставрационните работи на 2200-годишния театър, присъстваха приблизително 15 хиляди гости и граждани на Денизли. Държавния симфоничен оркестър на Измир изпълни специална програма в уникалния обект, който е включен във временния списък на световното наследство на ЮНЕСКО.

Анадолска агенция

В речта си преди концерта заместник-министърът на културата и туризма Ахмет Мишба Демиркан благодари на онези, които допринесоха за възстановяването на театъра.

Анадолска агенция

Демиркан заяви, че градовете могат да съществуват само с историята си, "истинските аплодисменти са за хората на Денизли, които са духът на това място. 

 

Кметът на Денизли Осман Золан благодари на онези, които подкрепиха и участваха във възстановяването на театъра, започнало от 2019 г.

Анадолска агенция

Золан допълни, че Денизли има 19 антични обекта, но един от най-важните е градът Лаодикея.  „С подкрепата на общината и работата на нашия университет Памуккале, в древния ни град бяха извършени и продължават да се извършват изкопни и реставрационни работи. Много ценни артефакти бяха открити тук и добавени към световното културно наследство. Един от най-важните от тези обекти е нашият Западен театър с капацитет 15 хиляди души. Изпитахме вълнението и щастието театъра отново да е домакин на арт събитие след 1600 години. 

Анадолска агенция

Лаодикея на Ликус е древен град във Фригия, днес в Турция, на 6 км северно от град Денизли и 10 км южно от Хиераполис и на 8 км от Памуккале.

 

Градът Лаодикея е основан между 261 и 253 пр.н.е. от Антиох II Теос на мястото на по-старото селище Диосполис и наречен на неговата съпруга Лаодика.

Анадолска агенция

Лаодикея се споменава в Новия завет в писмата на Свети Апостол Павел и в  Апокалипсисът на Йоан като седалище на християнска община. Тя е една от седемте църкви в Азия.

 

През началото на 4 век Лаодикея е метрополис на провинция Фригия Пакациане.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Paula Fox

Paula Fox

28.05.2022 | 17:05

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 0

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?