44

Антарктика върви към неконтролируемо топене?

Може да бъде достигната нова критична точка в Антарктика, която се насочва към неконтролируемо топене на ледените си шапки, съобщи АФП, позовавайки се на научно изследване, публикувано в „Нейчър джиосайънс“.

Топенето е предизвикано от по-топлата вода на океана, която навлиза между леда и сушата, която се покрива от леда.

Критичната точка е праг, след който системата се реорганизира, често по внезапен и необратим начин, предизвиквайки серия каскадни ефекти.

Полярните шапки на Антарктика се намират върху скален субстрат, простират се по брега и плават в морето. По-ранните изследвания вече показаха, че морската вода, чиито температури се покачват поради климатичните промени вследствие на човешката дейност, може да навлезе в зоната между сушата и морето, както и под леда, намиращ се върху континента, а след това - във вътрешността на самата суша.

Океанската вода ще навлезе неограничено под ледената шапка и ще предизвика неконтролируемо топене, каза водещият автор на изследването Александър Брадли.

 

Съществува риск от повишаване на нивото на водата, което може да застраши населението от крайбрежните зони в целия свят.

Моделите, използвани от експертите на ООН за оценка на глобалното затопляне в Антарктика, не взимат предвид този феномен. Те подценяват систематично загубата на лед, подчертава Брадли, който е сътрудник към Британския антарктически институт.

През май температурата на океанската вода отново счупи рекорда, достигайки средно 20,93 градуса по Целзий според европейската система за наблюдение „Коперник“.

Всяка десета от градуса ни доближава до критичната точка, коментира Брадли.

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?