Следвайте ни

Антъни Блинкен: САЩ ще продължат да следват политиката "Единен Китай"

viber icon

Днес по покана на американската страна членът на Политбюро на ЦК на ККП и директор на службата на ЦК на ККП за външните работи Ян Дзиечъ проведе телефонен разговор с новия държавен секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде "Радио Китай".

Ян Дзиечъ заяви, че развитието на китайско-американските отношения е донесло огромни изгоди на двата народа, освен това е стимулирало мира и стабилността в света. „Сега е ключов момент за двустранните отношения. Политиката на китайското правителство спрямо САЩ продължава да в стабилна и приемствена. Пекин призовава американската страна да поправи грешното си поведение и да поддържа взаимното уважение, сътрудничество, както и да избягва конфликтите. Двете страни трябва да обърнат внимание на сътрудничеството и да контролират различията, за да насърчат стабилното развитие на двустранните отношения“, каза Ян Дизечъ.

Той подчерта, че двете страни трябва взаимно да уважават интересите и пътя на развитие на съответната политическа система, да се погрижат за делата на собствената си държава. Китай ще поддържа пътя на социализма с китайска специфика и възраждането на нацията, каза още Ян Дзиечъ.

Той посочи също, че тайванският въпрос е най-чувствителен в китайско-американските отношения и се свързва със суверенитета и териториалната цялост на Китай. САЩ трябва да спазват принципа за „Единен Китай“ и трите съвместни декларации между двете страни. Делата на Хонконг, Синдзян и Тибет са вътрешни работи на Китай и външни сили нямат право да се намесват в тях. Китай твърдо ще защитава своя суверените, сигурност и интереси.

Всички страни трябва да подкрепят международната система, в чийто център е ООН, и международните правила, да спазват основните международни принципи, залегнали в хартата на Организацията. Това е постигнат консенсус в международната общност, каза още Ян Дзиечъ. Той призова Вашингтон да играе конструктивна роля в опазването на мира и стабилността в Азиатско-тихоокеанския регион. Ян Дзиечъ изясни и позицията на Китай спрямо проблема в Мианмар и изрази надежда международната общност да положи повече усилия за разрешаването му.

Антъни Блинкен заяви, че американско-китайските отношения са много важни не само за двете страни, но и за целия свят. САЩ имат желание те да се развиват стабилно и конструктивно. Той потвърди, че Вашингтон ще продължи да следва политиката „Единен Китай“ и трите съвместни декларации между двете страни. Тази позиция остава непроменена, подчерта Блинкен.

Двете страни се съгласиха да поддържат контактите и координацията в двустранните отношения и по други международни и регионални въпроси от общ интерес.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай