49

Анкара: За Израел ще има „сериозни последствия“, ако убие членове на Хамас на турска територия

Анкара предупреди Израел, че ще се сблъска със „сериозни последствия“, ако се опита да убие членове на Хамас на турска територия, се казва в информация от понеделник.

Турция реагира на Ронен Бар, ръководител на израелската агенция за вътрешно разузнаване Шин Бет, който обеща да "ловува" членове на Хамас в Ливан, Турция и Катар.

Според Анадолската агенция (АА) източници от турското разузнаване са заявили, че след изявлението на Израел са били "отправени необходимите предупреждения към събеседниците" и че при констатирани действия в обратна посока би имало "сериозни последици".

Източници от разузнаването в Анкара подчертаха, че "операциите на всяка организация, която ще се опита да извършва незаконни дейности на територията на Република Турция, няма да бъдат разрешени" и припомниха, че въпросните разузнавателни агенции са се опитали да извършват незаконни дейности на територията на Република Турция и преди.

Директорът на Шин Бен Ронен Бар заяви в запис, излъчен по израелската държавна телевизия KAN, че „те са решени да убият лидерите на Хамас по целия свят, включително Катар, Турция и Ливан, дори и да отнеме години“.

Докато Шин Бет отказа да коментира въпроса, не е известно кога и пред кого Бар е направил тези изявления.

В аудиозаписа Бар твърди: „Кабинетът ни постави за цел да елиминираме Хамас. Това е нашият Мюнхен. Ще направим това навсякъде, в Газа, на Западния бряг, в Ливан, в Турция, в Катар. години." Ще отнеме време, но ние ще бъдем там, за да го направим."

Под „Мюнхен“ Бар има предвид отговора на Израел след нападение на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. от въоръжени лица от палестинската групировка Черен септември, които убиха 11 израелски спортисти.

Израел отговори на тази атака, като в продължение на няколко години извършва операции по убийства на членове на организацията Черен септември в различни страни. 

През 1997 г. агентите на Мосад се провалиха при отравянето на тогавашния лидер на Хамас Халед Мешаал в Йордания. Израел трябваше да даде противоотрова на Йордания, за да спаси живота на Мешаал, припомна Евронюз. Израелският лидер Бенямин Нетаняху беше министър-председател по това време.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Пловдив

Пловдив

05.12.2023 | 19:46

Опааа опаа дур дур

Отговори
1 5

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?