Следвайте ни

Анкара: Упражнихме суверенно право при покупката на С-400

viber icon

Турция е упражнила своите суверенни права, като е избрала руските системи за противоракетна отбрана С-400, заяви днес министърът на отбраната Хулуси Акар, който каза, че въпреки това вярва, че Турция и САЩ могат да продължат да си сътрудничат в полза на региона и НАТО.


Придружен от началника на генералния щаб генерал Яшар Гюлер, командира на Сухопътните войски генерал Юмит Дундар и командира на ВВС Хасан Кючукакюз, Акар говори на церемония в провинция Кайсери.


„Искахме да закупим "Патриот" от САЩ и SAMP-T от Франция-Италия, но това не беше възможно поради различни причини“, каза Акар, като отбеляза, че системите за противовъздушна отбрана са станали необходимост за Турция в лицето на нарастващи рискове и заплахи в района.


Акар продължи, като каза, че въпросът за С-400 е „национален въпрос“ и че Турция упражнява своите суверенни права, закупувайки системата.


Повтаряйки идеята, че Турция е готова да съдейства за преодоляване на опасенията на Вашингтон, Акар каза, че Анкара ги е успокоила, че С-400 ще се използва само когато е необходимо.


"Ако никой няма намерение да атакува Турция, това няма да навреди на никого", каза Акар и добави, че някои държави-членки на НАТО също притежават руски системи като С-300.


„Възможни са технически решения и ние предложихме съвместна работна група с включването на НАТО“, каза Акар и добави, че санкциите на Вашингтон срещу Турция противоречат на съюзническия дух.


Връзките между съюзниците в НАТО Турция и САЩ бяха силно обтегнати през 2019 г. заради придобиването на Анкара на модерната руска система за противовъздушна отбрана С-400, което накара Вашингтон да премахне Турция от своята активна програма за новите изстребители F-35.


САЩ твърдят, че новата усъвършенствана система може да се използва от Русия за тайно получаване на класифицирана информация за самолетите F-35 и е несъвместима със системите на НАТО. Турция обаче настоява, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и така няма да представлява заплаха за алианса.


Руската система С-300  е продадена на 20 страни, включително страни членки на НАТО като България, Гърция и Словакия.


Системата С-300, завършена през 1978 г., е предназначена за защита срещу въздушни атаки с малък и среден обсег и се счита за една от най-мощните системи за противовъздушна отбрана в света.


През 1996 г. Гърция подписа договор с Русия за закупуване на С-300 за разполагане в Южен Кипър. След протест на Анкара, тези противоракетни системи са преместени на о. Крит.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?