Следвайте ни

Анкара: Турция може да изпрати войници в Нагорни Карабах

viber icon

Турция няма да се поколебае да изпрати войски и да осигури военна подкрепа на Азербайджан, ако такива искания са отправени от Баку, заяви снощи пред СиЕнЕн Тюрк вицепрезидентът Фуат Октай. Той добави, че в момента такива няма.

По-рано през деня министър-председателят на Армения Никол Пашинян заяви, че не вижда "възможност за дипломатическо решение на този етап" в конфликта с Нагорни Карабах с Азербайджан.

Президентът Ердоган във вторник също обеща пълна солидарност с Азербайджан, тъй като Ереван продължава окупацията на азербайджански земи.

По време на интервюто, Фуат Октай разкритикува и Минската група на ОССЕ, състояща се от Франция, Русия и САЩ, създадена за посредничество в конфликта. Той каза, че групата се опитва да поддържа проблема нерешен и подкрепя Армения както в политическо, така и във военно отношение.

От Анкара уточняват, че Нагорни Карабах е международно признат като азербайджанска територия. "Района се намира в Азербайджан, но е под контрола на арменски сепаратисти, подкрепени от Армения, от края на 1994 г.", припомни турският вицепремиер. 

Текущите боеве, започнаха на 27 септември, бележат най-голямата ескалация в конфликта оттогава. Армения съобщава за 834 убити войници, докато Азербайджан съобщава за 63 загинали цивилни и 292 ранени.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев заяви, че за прекратяване на военните действия арменските сили трябва да се изтеглят от незаконно окупирания Нагорни Карабах.

 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?