2374

Анкара се стреми да се превърне в газов хъб за Европа

Стремежът на Европа да намери алтернативи на руския газ увеличава привлекателността на Турция като енергиен транзитен център. Страната заема географско стратегическо място за свързване на богати на газ страни като Азербайджан, Туркменистан, Израел, Иран и Ирак с Европа.
 
АА
 
„Този ​​въпрос ще остане в Европа до 2025-30 г.“, каза Алпарслан Байрактар, заместник-министърът на енергетиката и природните ресурси на Турция.
 
Дори ако такива свежи доставки по тръбопроводи бъдат осигурени в дългосрочен план, те ще представляват само около една четвърт от 155 милиарда кубически метра. метра руски природен газ, доставян годишно в Европа, допълни той.
 
Турция вече получава газ и петрол по тръбопроводи от Русия, Азербайджан, Иран и Ирак, и изпраща част от тях в Европа. 
 
Министърът също така отбеляза близостта на Турция до офшорния газ на Израел. Само с 550-километров тръбопровод до южните турски брегове, газът може да бъде заменен с Европа, след като достигне турска земя, предложи той.
 
Министрите на енергетиката и външните работи на Турция трябва да посетят Израел през май, за да обсъдят възобновяването на дипломатическия ангажимент, както и възможното сътрудничество в областта на газа.
 
Страната има и потенциал да развива добива на собствен природен газ. Последните находища в Черно море ще влязат в употреба през 2023 г. и ще достигнат върха си през периода 2025-2026 г., прогнозира Байрактар. Правителството цели 15-18 млрд. куб. метра продукция годишно от тези полета до 2050 г.
 
Турция в момента консумира около 60 млрд. куб. метра годишно, което означава, че са необходими повече изследвания в Черно море и Източно Средиземноморие, допълва Байрактар.
 
Министърът, припомни, че Турция намали зависимостта си от Русия чрез новия газопровод от Азербайджан, за внос на втечнен природен газ и инвестиции за съхранение на газ и възобновяема енергия. Но вносът от Русия се възстанови до около 40% миналата година, тъй като сушата възпрепятства производството на водноелектрическа енергия и цените на LNG се повишиха.
 
Възстановяването на икономиките от ограниченията свързани с коронавирус пандемията увеличи търсенето на енергия и повиши цените. От друга страна нахлуването на Русия в Украйна увеличи цените на газта и горивото в световен мащаб.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?