Следвайте ни

Анкара се оплака от НАТО, че не получава подкрепа

viber icon

Турция не е получила дължимата подкрепа от съюзниците си в НАТО срещу заплахи за международната си сигурност, заяви днес турският директор по комуникациите към президентството Фаретин Алтун. 

„Очакваме същия ангажимент за националната сигурност на Турция от нашите съюзници, на чиято национална сигурност сме твърдо ангажирани“, каза Алтун. 

Вместо това Турция е изложена на "несправедливи, незаконни, наказателни мерки срещу законния си опит да осигури своята безопасност", каза той.

Турция е против всякакви стъпки в Либия и Източното Средиземноморие, отслабващи южния фланг на НАТО, каза Алтун, добавяйки: "В Сирия и Ирак ние категорично се противопоставяме на усилията за въоръжаване и подкрепа на терористични образувания в името на борбата с тероризма."

"Турция е изправена пред предизвикателства и заплахи, с които никоя държава не може да се справи лесно, така че в това отношение съюза е все по-важен за нас", каза той.

"Последователната антитурска позиция на Съединените щати, нашия така наречен съюзник, що се отнася до борбата ни с терористични образувания като ПКК, тяхния клон в Сирия YPG (стратегически подкрепян от САЩ) и ФETO, е изключително вредна", каза Алтън.

Терористичната организация Фетуллах (ФETO) и базираният в САЩ лидер Фетуллах Гюлен организираха опита за преврат от 15 юли 2016 г., в който 251 души загинаха и 2734 бяха ранени. 

Постоянният представител на Турция в НАТО днес също заяви, че съюзниците трябва да се справят с различията в мненията и да зачитат взаимните опасения.

Говорейки пред Анадолска агенция по повод 69-ата годишнина от членството на Турция в НАТО, Басат Йозтюрк каза, че Турция е ценна и важна страна за алианса, добавяйки: „Въпреки че имаме различни мнения с някои съюзници, в крайна сметка НАТО е платформа за обсъждане на тези разлики. "

НАТО трябва да бъде основната консултативна платформа по всички въпроси, свързани с въпросите на сигурността и отбраната на всички съюзници, както се изисква и от Споразумението от Вашингтон, каза Йозтюрк, отбелязвайки, че визията на Столтенберг за 2030 г. също засилва тази роля на НАТО.

Йозтюрк каза още, че някои членове на ЕС обсъждат своите въпроси по сигурността и отбраната на срещите на ЕС, но не и в НАТО.

"Някои от нашите съюзници са използвали ЕС, за да упражняват натиск върху Турция по двустранни въпроси. Но ние винаги сме защитавали мнението да решаваме двустранните въпроси между съюзниците директно по двустранни канали", подчерта той и добави, че НАТО играе много важна роля в подобни ситуации.

Турция, наближаваща 70 години от членството в НАТО, е готова да допринесе за разширяване на взаимното доверие и солидарност в рамките на алианса, каза Йозтюрк.

"Така че всеки съюзник трябва да уважава опасенията и интересите на сигурността един на друг", добави той. "Те трябва да покажат тази солидарност не само срещу тероризма от Даеш (Ислямска държава) и Ал Кайда, но и срещу тероризма на групировки като прокурдската ПКК."

Той също така подчерта, че съюзниците от НАТО не трябва да налагат санкции и ембарго един на друг или да заплашват да го направят.

Организацията на Северноатлантическия договор, основана на 4 април 1949 г., в момента има 30 членове и е със седалище в Брюксел.

Турция се е присъединила към НАТО през 1952 г., след като 12 държави основателки бяха Белгия, Канада, Дания, Франция, Великобритания, Исландия, Италия, Люксембург, Холандия, Норвегия, Португалия и САЩ.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Батко

Батко

18.02.2021 | 19:01

Тия няма да се спрат докато не измрат!

Отговори
0 3
@Батко

@Батко

18.02.2021 | 22:55

Te ne izmiryat , a izmirat takiva b.oklutsi kato tebe mangali-kurdi-teroristi!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай