71

Анкара се инати: Швеция и Финландия не са готови за НАТО

Срещата по тристранния механизъм между Турция, Финландия и Швеция се проведе вчера в „положителна“ атмосфера, заеви говорителя на турския президент Ибрахим Калън.

Финландия и Швеция трябва да предприемат стъпки за справяне с опасенията за сигурността на Турция, допълни той.

„Наше естествено право е да очакваме нашите съюзници и други приятелски страни да предприемат подобни стъпки по отношение на опасенията за сигурността на Турция, точно както ние приемаме сериозно опасенията за сигурността на други страни членки на НАТО и други държави, които не са приятелски и съюзнически на НАТО, и незабавно действаме безмилостно срещу заплахите, пред които са изправени“, добави Калън пред репортери в централата на НАТО в Брюксел вчера.

Забележките на Калън дойдоха след среща на тристранния механизъм между Турция, Финландия и Швеция, за да обсъдят развитието на изпълнението на ангажиментите, поети в тристранния меморандум от юни 2022 г. на срещата на върха на НАТО в Мадрид. 

Някои стъпки на Финландия и Швеция в редица области са „задоволителни“, което Турция приветства, обяви Калън. „Разбира се, процесът все още не е приключил. 

„Ние също така изразихме нашето очакване, че трябва да бъдат предприети необходимите правни, съдебни, административни и разузнавателни стъпки, особено за да се предотврати финансирането на тероризма, вербуването, пропагандата на тероризма и подбуждането към насилие.

Само Унгария и Турция все още не са ратифицирали исканията на Швеция и Финландия за присъединяване към НАТО.

Според съобщения в шведските медии новото антитерористично законодателство на Швеция ще е насочено срещу финансирането, подпомагането и разпространението на терористични групи. Пътуването в чужбина с цел присъединяване или подпомагане на терористична група също ще бъде санкционирано, ако законът влезе в сила. 

Анкара настоява Стокхолм да предприеме конкретни действия за борба с терористичните групи ПКК и терористичната организация Фетуллах (FETO), групата, която стои зад неуспешния опит за преврат в Турция през 2016 г. 

След това Швеция прие закон срещу тероризма миналия ноември, надявайки се, че Анкара ще одобри кандидатурата на Стокхолм за членство в НАТО. Турция казва, че приетите закони не са били достатъчни и не е направено нищо особено за спиране на дейността на терористичните групи. 

ПКК е посочена като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ и е отговорна за смъртта на 40 000 души в Турция,

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?