1553

Анкара: САЩ „позволяват геноцид“ в Газа

Турция днес обвини Съединените щати и други западни нации, че са позволили на Израел да извърши зверства в ивицата Газа.

„Геноцидът в Газа не може да продължи без подкрепата на САЩ и някои други западни страни“, заяви външният министър Хакан Фидан пред репортери в Анкара.

„Не е приемливо извинение, че Израел продължава да избива нация в името на самоотбраната“, подчерта Фидан.

Осъждайки Израел за провеждането на това, което той описа като „най-трудните, най-нечовешки възможни дейности“ в Газа, Фидан подчерта, че вярва, че Израел „няма да остане ненаказан за геноцида, който извършва, и ще получи необходимото отношение както от човечеството, така и от международното право“.

„Убийството на египетски войник от Израел на граничния пункт Рафа още веднъж демонстрира преобладаващата заплаха от разпространение на риска“, добави Фидан.

Световните нации призовават Израел да спре операцията си в южния град Рафа в Газа, където въздушни удари срещу палатков лагер близо до логистична база на ООН убиха 45 души само в неделя, добавяйки към опустошителните жертви на повече от 36 000 палестинци, предимно жени и деца, от 7 октомври 2023 г.

Израел упорито пренебрегваше предупрежденията на САЩ, неговият най-голям военен доставчик, и други близки съюзници срещу пълноценна офанзива в града, като администрацията на Байдън заяви, че ще премине червената линия. Миналия петък Международният съд (МС) нареди на Израел незабавно да спре офанзивата си срещу Рафа, заповед, която той няма власт да наложи.

Досега Вашингтон отказва да предприеме каквито и да било конкретни действия, за да спре Тел Авив, а самият Байдън защити продължаващото нападение на Израел, заявявайки, че случващото се в анклава „не е геноцид“. САЩ също наложиха вето върху широко подкрепена резолюция на Общото събрание на ООН, която щеше да проправи пътя за пълноправно членство на Палестина в ООН, както и няколко други резолюции, призоваващи за прекратяване на огъня в Газа.

„Турция ще продължи да работи за това Палестина да бъде призната като държава“, продължи Фидан.

Приветствайки хода на Испания, Норвегия и Ирландия да признаят официално Палестина, Фидан отбеляза, че международната общност „се движи бавно и късно, но те трябва да подкрепят усилията на Палестина да стане държава сега повече от всякога“.

Като част от Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) и Контактната група на Арабската лига за Газа, турският дипломат ще бъде в Мадрид в сряда по повод официалното признаване на Палестина от Испания.

Срещите ще се съсредоточат върху усилията за постигане на постоянно прекратяване на огъня в Газа и насърчаване на повече страни да признаят Държавата Палестина въз основа на решение за две държави, съобщиха от офиса на Фидан.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?