4020

Анкара: Руските атаки са съсипали над 220 000 тона украинско зърно

Преговорите за подновяване на Споразумението за зърното от Украйна може да са в Истанбул

Турция се стреми да съживи Черноморската инициатива за зърно. В тази връзка в Истанбул може да се проведат преговори за възстановяване на Споразумението за зърно, съобщават украински медии.

Техническите преговори между Москва и Киев относно активирането на коридора може да се проведат в Истанбул“, съобщи и турския ежедневник Сабах.

Отбелязва се, че Турция, съвместно с ООН, работи по проектни предложения, за да направи коридора функционален. Освен това, според изданието, с намаляване на количеството произведено зърно се очаква по-нататъшно повишаване на цените и увеличаване на вероятността от глад в по-слабо развитите страни. 

Анкара не вярва, че алтернативите извън досегашния зърнен коридор могат да бъдат достатъчни, за да предотвратят заплахата от глад по отношение на капацитета на износа.

Желаейки мир в региона, Анкара се стреми да съживи Черноморската инициатива възможно най-скоро вместо алтернативни маршрути“, се казва в съобщението.

Изданието също така отбелязва, че 220 000 тона зърно са повредени в резултат на руски атаки в рамките на един месец след прекратяването на Зърнената инициатива. Това количество беше достатъчно, за да изхрани 810 000 души за една година.

Черноморското зърнено споразумение беше сключено през юли 2022 г. За целта бяха подписани два документа: с участието на ООН, Турция и Украйна и отделно – ООН, Турция и Руската федерация. Споразумението беше удължавано няколко пъти, но на 17 юли Русия окончателно се оттегли от него.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Гееееее

Гееееее

21.08.2023 | 20:30

И тва братушките са го направили само фърляйки кирки и лопати и Чат Пат фърляйки чипове от перални Ко Нящу Ейййййй

Отговори
0 0
Протести и бунт ще ни оправи

Протести и бунт ще ни оправи

21.08.2023 | 19:30

Турчалаците да си гледат тяхното зърно. Нарушаването на договори води до война.

Отговори
2 0
Чиче

Чиче

21.08.2023 | 18:20

Много лсно може да заковете Русия , като затворите Босфора за Руски лодки яхти и кораби . И така ще ви са на колене . Те не спазват международните норми и вие ги санкционирате .

Отговори
5 5

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?