3906

Анкара призовава да се прекрати конфликта в Украйна, може да ескалира в района

Външният министър на Турция Хакан Фидан се обърна към близо 100 висши ръководители на Украинска мирна конференция, изразявайки дълбока загриженост относно продължаващата руско -украинска война.

На конференцията в Бюргенщок, Швейцария, Фидан отбеляза, че оценките на жертвите надхвърлят 500 000, като подчерта, че войната се е превърнала в брутален конфликт.

Сега това се превърна във война на изтощение“, допълни Фидан. „Тази трагедия се влошава всеки ден, и е несъвместима с 21 век."

Фидан предупреди за потенциала на конфликта да ескалира отвъд Украйна, причинявайки глобална поляризация. „Вече виждаме задълбочаващи се линии в този конфликт“, подчерта той. „Това скоро може да се превърне в нещо повече от война.

Изтъквайки риска от оръжия за масово унищожение, Фидан подчерта спешната необходимост от дипломатически решения. „Днес сме се събрали, за да предотвратим тези рискове и да сложим край на войната“, отбеляза той, като спомена мирния план за Украйна и неотдавнашните условия на Русия, описвайки ги като решаващи стъпки към мира.

Тази конференция може да бъде последният изход преди по-голяма трагедия“, отбеляза Фидан. Той отбеляза важността на участието на Русия в срещата на върха. Все по-необходима е всеобхватна стратегия, която използва дипломация и преговори.

Фидан очерта дипломатическите усилия на Турция, цитирайки преговорите в Истанбул през март 2022 г. и Черноморската инициатива за зърно като успешни примери за напредък в преговорите. Той повтори готовността на Турция да улесни мирните процеси и подчерта приобщаващия характер на тези инициативи.

Турция остава непоколебима в подкрепата си за териториалната цялост, суверенитета и независимостта на Украйна“, потвърди Фидан. „Нашата визия за мир е реалистична, приобщаваща и практична. Както заяви президентът Ердоган, в справедливият мир няма да има губещи.“

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?