Следвайте ни

Анкара: Преговори между Турция и САЩ ще разрешат кризата със С-400

viber icon

Турция и САЩ имат капацитета да разрешат кризата със С-400 чрез преговори, заяви говорителят на президента Ибрахим Калън в интервю за Анадолската агенция. 

"Турция казва, че като част от НАТО, трябва да работим заедно, за да сведем до минимум възможните рискове за сигурността. Не би било правилно да отхвърляме този подход", каза Калън.

Що се отнася до така наречената "Критска формула" по въпроса, Калън каза, че няма такава формула в дневния ред на Турция и подчерта, че политиката на Анкара за С-400 се е развила през годините, а не за един ден.

Връзките между съюзниците в НАТО Турция и САЩ бяха силно обтегнати през 2019 г. заради придобиването от Анкара на модерната руска система за противовъздушна отбрана С-400 , което накара Вашингтон да премахне Турция от своята програма за новите свръх-изстребители F-35 Lightning II.

САЩ твърдят, че руската система е несъвместима със системите на НАТО и може да се използва от Русия за тайно получаване на класифицирана информация за самолетите F-35. Турция обаче настоява, че С-400 няма да бъде интегриран в системите на НАТО и няма да представлява заплаха за алианса.

От Анкара припомнят, че руската система С-300 е продадена на 20 страни, преди години, включително страни членки на НАТО като България, Гърция и Словакия.

Системата С-300, завършена през 1978 г., е предназначена за защита срещу въздушни атаки с малък и среден обсег и се смята за една от най-мощните системи за противовъздушна отбрана в света.

През 1996 г. Гърция подписа договор с Русия за закупуване на С-300 за разполагане на кипърска гръцка земя. Тези ракети не можеха да бъдат разположени в южен Кипър в резултат на турския натиск, но през 1998 г. те бяха разположени в Крит , чието стратегическо значение непрекъснато нарастваше.

Калън обясни, че Турция е предложила проверка на С-400, за да се покаже, че няма да създаде риск за системите за сигурност на НАТО. Анкара многократно подчертава, че отказът на САЩ да продаде своите ракетни системи Patriot я е накарал да търси други продавачи, добавяйки, че Русия е предложила по-добра сделка, включително трансфери на технологии. 

Що се отнася до връзките между Турция и САЩ като цяло, Калън подчерта, че зад двустранните отношения има дълга история, която е преживяла както възходи, така и спадове.

"Едно обаче остана стабилно, а именно фактът, че стратегическото значение на Турция в региона никога не е намалявало", продължи той и добави, че е вероятно администрацията на Байдън да продължи да работи в тясно сътрудничество с Турция.

Калън също отрече слуховете, че Турция е сигнализирала на САЩ, че ако се откаже от подкрепата си за кюрдските партизани в Сирия YPG, Анкара също ще промени позицията си по отношение на ракетите С-400. "Нямаме такава сделка със САЩ," подчерта говорителят.

"Що се отнася до YPG, продължаването от САЩ на грешната си политика не само не успява да реши сирийската криза, но и уврежда двустранните ни връзки на по-високо ниво. Администрацията на Байдън трябва да преразгледа тази политика сериозно," каза Калън.

САЩ си партнираха с YPG в североизточна Сирия в борбата срещу Ислямска държава. Анкара отдавна се противопоставя на подкрепата на САЩ за YPG, група която вижда като заплаха за Турция.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?