3906

Анкара предупреждава за "по-широк конфликт" между Иран и Израел

Ердоган се срещна с лидера на Хамас в Истанбул

Турция отново изрази опасенията си, че напрежението между Иран и Израел може да се превърне в постоянен и по-широк конфликт и припомни всички заинтересовани страни да се въздържат от ескалационни стъпки.

„В светлината на последните събития става все по-очевидно, че напрежението, което първоначално беше причинено от незаконната атака на Израел срещу иранското посолство в Дамаск, рискува да се превърне в постоянен конфликт“, се казва в изявление, публикувано от външното министерство в Анкара. 

АА

Последва израелска атака срещу ирански цели в началото на 19 април, очевидно като отмъщение за всеобхватната атака с дрон и ракети на последния от 13 април. Както бе предложено от турското външно министерство, напрежението между двете съперничещи си страни избухна, след като Израел удари посолството на Иран в Дамаск и уби висши ирански служители на 1 април.

Ние следим внимателно събитията. Призоваваме всички страни да се въздържат от стъпки, които могат да доведат до по-широк конфликт“, посочват от министерството.

Турция от началото на кризата в Близкия изток през октомври 2023 г., призовава всички страни, особено Израел и неговите западни поддръжници, че конфликтът между Израел и Хамас може да се разпространи в останалата част от региона, ако прекратяването на огъня не да се достигне незабавно.

Изявлението на турското външно министерство също така засяга факта, че трябва да се даде приоритет на разрешаването на спора между Израел и Хамас, който вече уби повече от 34 000 палестинци, предимно жени и деца.

„Приоритет на международната общност трябва да бъде спирането на клането в Газа и осигуряването на траен мир в нашия регион чрез създаването на палестинска държава“, се казва в него.

Турция полага усилия да насочи вниманието на международната общност към необходимостта от създаване на суверенна палестинска държава на базата на границите от 1967 г. със столица Източен Йерусалим.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган прие през уикенда шефа на политическото бюро на Хамас Исмаил Ханийе в Истанбул, докато напрежението в Близкия изток нараства.

Срещата в двореца Долмабахче на брега на Босфора започна малко след 14:30 ч. и продължи около 2,5 часа.

АА

Министърът на външните работи Хакан Фидан, шефът на Националната разузнавателна агенция (MİT) Ибрахим Калън, президентът на дирекция „Комуникации“ Фахретин Алтун и главният съветник по външна политика на Ердоган Акиф Чагатай Къличи също присъстваха на срещата.

Установяването на прекратяване на огъня и предоставянето на спешна хуманитарна помощ за Газа бяха обсъдени по време на срещата.

Преди посещението си в Истанбул Ханийе проведе дискусии с турския външен министър Хакан Фидан в Катар. Фидан по-късно разкри, че Хамас се е ангажирал да действа единствено като политическа единица след създаването на палестинската държава.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?