71

Анкара отхвърля план на британския външен министър да връща бежанци в Турция

Турското външно министерство разкритикува остро план на британския външен министър Лиз Тръс, за споразумение с Турция за партньорство в областта на миграцията.

 

Ежедневникът Таймс съобщи в събота сутринта, че външният министър - който се надпреварва да стане следващият консервативен премиер - би искала да започне преговори за изпращане на мигранти в страни като Турция.

 

Това ще последва сделка, сключена през пролетта с Руанда, която трябва да получи £100 милиона от британското правителство в замяна на приемането на депортирани бежанци.

 

Тръс е сред претендентите за лидерството на Британската консервативна партия, а оттам и за Даунинг стрийт 10, след оставката на премиера Борис Джонсън. Тръс говори за това как ще реши нарастващия проблем с миграцията, ако бъде избрана за министър-председател. 

 

Турция вече е домакин на най-големия брой бежанци в света през последните 8 години. Изключено е страната да поеме повече тежест или да бъде част от инициатива, по искане на трети страни, която не отговаря на международните разпоредби за правото на убежище“, заяви говорителя на МВнР в Анкара, Танжу Билгич.

 

„Турция няма да бъде нито бежански лагер, нито гранична охрана за никоя нация.“, обяви той.

 

Турция, която има 85 милиона граждани, вече има най-голямото бежанско население в света, включително 3,7 милиона души, избягали от гражданската война в съседна Сирия.

 

„Надяваме се, че тези твърдения, свързани с г-жа Тръс в пресата, са неоснователни“, заключи турския говорител на МВнР.

 

Тръс миналия месец посети Анкара за срещи с високопоставени турски служители. Тогава тя описа Турция като „важен партньор за Обединеното кралство“, посочвайки енергетиката, отбраната и сигурността като важни области на сътрудничество.

 

Повече от 14 000 бежанци са прекосили нелегално Ламанша тази година, което подчертава политическия натиск върху правителството на острова да се заеме с проблема. 

 

Турция сключи сделка за 6 милиарда евро с ЕС през 2016 г., докато Брюксел се опитваше да предотврати повторението на миграционната криза в Европа от 2015 г. Това доведе до голям спад в броя на мигрантите по морската и сухопътната граница с Гърция и България.

 

Президентът Реджеп Тайип Ердоган, изправен пред избори, който трябва да се проведат до юни 2023 г., е под натиска на основните опозиционни партии в страната, да изпрати бежанците обратно в Сирия.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?