2374

Анкара недоволно: Финландия е конструктивна, но Швеция е "провокативна" в преговорите за НАТО

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу в неделя похвали помирителния подход на Финландия, но разкритикува Швеция за „провокативните“ изявления по време на разговорите в Берлин за присъединяването на двете страни към НАТО, предаде агенция Франс прес.

Турция в петък заплаши да блокира процеса на разширяване на НАТО с двете скандинавски страни, което изисква единодушното одобрение на членовете на алианса.

„Изявленията на шведския външен министър, за съжаление, не са конструктивни. Страната продължава да прави провокативни забележки“, каза Чавушоглу пред репортери в Берлин в кулоарите на неформалната среща на външните министри на НАТО.

Министърът оцени по-примирителния тон на Финландия, която разбирала „загрижеността“ на Анкара.

„Но ние не виждаме същото в Швеция“, настоя той.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в петък разкритикува двете страни, че служат като „убежище за терористите от ПКК“, Кюрдската работническа партия, която е в черния списък като терористична организация от Турция, Европейския съюз и Съединените щати.

„Ние винаги сме подкрепяли политиката на отворени врати на НАТО“, каза Чавушоглу.

„Но фактът, че тези две страни са в контакт с членове на терористична организация, че Швеция им изпраща оръжия и че налагат ограничения върху износа на отбранително оборудване за Турция, противоречи на духа на съюза.

Чавушоглу каза, че чака да види какви гаранции ще бъдат предложени от двете страни.

„Абсолютно необходимо е да се прекрати подкрепата за терористични организации и да се премахнат ограниченията върху износа за Турция. Не го казвам като разменна монета, а защото това означава да бъдеш съюзник“, каза той.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази в неделя увереност в разрешаването на притесненията на Турция и подчерта, че Анкара не се стреми да блокира членството на двете страни.

Уверен съм, че ще можем да намерим общ език, консенсус за това как да продължим по въпросите на членството“, каза Столтенберг пред репортери на среща на НАТО в Берлин.

Няколко държави членки на НАТО заявиха в неделя, че са „на прав път“ за постигане на консенсус относно интеграцията на Финландия и Швеция, като Берлин дори заяви, че членството им може да дойде „много бързо“.

 

Снимка: Турският външен министър Мевлют Чавушоглу (AFP)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?