46
Следвайте ни

Анкара недоволна от доклада на ЕС за членство

viber icon

Турското външно министерство разкритикува доклад, публикуван на 19 октомври от Европейската комисия относно процеса за членство на Турция, като заяви, че той отново отразява подхода с двойни стандарти към страната.    

Турция не приема неоснователни и несправедливи критики, особено в главите относно политическите критерии, заедно със съдебните и основните права, каза министерството и добави, че ЕС е стигнал до констатации, без да оценява специфичните за Турция условия.      

ЕС не взема предвид заплахи срещу Турция като тези от YPG/ПKK, ФЕТО и Ислямска държава. Подходът на ЕС не служи за друга цел, освен да угоди на „радикалните“ кръгове в Европа, които са против ЕС и Турция, се казва в него.

Освен това беше отбелязано, че ЕС по въпросите за Източното Средиземноморие, Егейско море и Кипър, все още упорито не признава правата на Турция и кипърските турци, се казва в изявлението.  

Анкара е доволна, че докладът подчертава развитието на турската икономика и мерките, приети като част от усилията за ограничаване на COVID-19.  

Турция е ключов партньор на ЕС в основни области от общ интерес, включително борбата с тероризма, икономиката, търговията, енергетиката и транспорта. В доклада още се подчертава, че диалогът и сътрудничеството между блока и Турция са се увеличили през 2021 г.      

ЕС има стратегически интерес от развитието на сътрудничество и взаимоизгодни отношения с Турция, се казва в доклада.

ЕС остава твърдо решен да използва инструментите и възможностите, с които разполага, за да защити своите интереси и тези на своите държави-членки, както и да поддържа регионалната стабилност, предупреждава докладът.      

Блокът заяви, че външната политика на Турция продължава да се сблъсква с приоритетите на ЕС относно подкрепата си за военни действия в Кавказ, Сирия и Ирак

„Има сериозни недостатъци във функционирането на турските демократични институции.“, заяви ЕС.

„Законодателството и неговото прилагане, особено разпоредбите за националната сигурност и борбата с тероризма, продължават да противоречат на Европейската конвенция за правата на човека и други международни стандарти“, се казва в доклада.

Докладът, от друга страна, беше по-положителен по отношение на приемането на милиони бежанци в Турция и похвали усилията на страната да отговори на нуждите на най-голямата бежанска общност в света. Блокът приветства ратифицирането на Парижкото споразумение за изменението на климата от Турция и заяви, че очаква с нетърпение да се ангажира с Турция по прилагането на европейската зелена сделка.
 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?