46

Анкара не приема част от наблюдателите на изборите

ЕС и ОИСР следят отблизо вота в Турция

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) разкритикува Анкара, че е отхвърлила част от наблюдателите, които е назначила да следят президентските и парламентарните избори, провеждащи се днес в Турция.

Действията на Турция биха могли да повлияят неблагоприятно на работата на международната мисия за наблюдение, съобщава агенция Мезопотамия (AМ).

От ОИСР са разочаровани и твърдят, че Турция няма право да влияе на състава на наблюдателите въз основа на техните изявления, които са част от техните "политически задължения". ОИСР изпрати близо 400 представители да наблюдават изборите днес.

Датският депутат от Червено-зеления алианс Сорен Сондергаард и депутатът от шведската социалдемократическа партия Кадир Касирга не бяха допуснати да пътуват до Анкара.

Сондергаард заяви миналата седмица, че е бил възпрепятстван да пътува от Анкара на основание, че е посетил Сирийските демократични сили (DSF), ръководена от кюрдите група, контролираща източната и северната част на Сирия, в миналото.

Сондергаард допълни: „Напълно вярно е, че посетих сирийските демократични сили, които се бият срещу Ислямска държава“ и добави, че се „гордее“ с това.

Депутатът уночни, че ОИСР е подала официална жалба в Анкара. „Една страна не може да избира парламентаристи, които да служат като наблюдатели. Това хвърля сянка върху изборите в Турция и вече показва, че те искат да държат изборите под контрол. "

Европейският съюз също следи изборите в Турция „отблизо“, тъй като е от стратегическа важност за блока, заяви служител на ЕС.

„Турция е ключов партньор за Европейския съюз в много различни аспекти и ние следим много внимателно изборния цикъл в страната и предстоящите избори“, каза Петер Стано, водещ говорител по външната политика, на брифинг на Европейската комисия.

Той увери, че за ЕС е важно изборите днес да бъдат „прозрачни и приобщаващи“.

Блокът също така очаква гласуването да бъде „проведено в съответствие с демократичните стандарти, към които Турция се е ангажирала“, включително медиен плурализъм и „справедливо отношение към всички политически партии и кандидати“, добави Стано.

Трима кандидати се състезават за президентския пост в Турция днес. Социолозите предвеждат незначителна преднина за опозиционния лидер Кълъчдароглу, пред сегашния президент Ердоган. Повече от 60 милиона избиратели ще отидат до урните за тези избори. От тях повече от 4,9 милиона са младежи, които ще гласуват за първи път. Общо 24 политически партии и 151 независими кандидати ще се борят за 600 места в турския парламент- Меджлис.

Ако никой от кандидатите за президент не събере поне 51% от гласовете, ще се проведе втори тур на 28 май.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?