Следвайте ни

Анкара не одобрява доклада за разширяването на ЕК

viber icon

На 6 октомври Турция разкритикува доклада за разширяване на Европейската комисия за 2020 г., изготвен за всички страни кандидатки и потенциални кандидатки.

„Докладът за Турция за 2020 г. отразява пристрастния подход на ЕС , който също не е конструктивен и има двойни стандарти“, се казва в изявление на външното министерство.

„И в този доклад ЕС критикува Турция с неоснователни аргументи, докато не споменава своите отговорности и ангажименти, които не е изпълнила. По-конкретно, неговата пристрастна, несправедлива и несъразмерна критика към външната политика, сигурността и икономическата политика на Турция, както и нашата правителствена система, избори, основни права, някои съдебни и административни решения и законните мерки, предприети срещу тероризма, показва ЕС колко е далеч от обективността “, каза министерството.Турция е страна кандидатка, която приема преговорния процес, въпреки че е блокирана „от тесногръдо отношение, проявено от някои страни от ЕС“, се казва в изявлението, подчертавайки, че страната е ангажирана с процеса на членство в ЕС.

„Очакваше се комисията силно да подчертае това и да не прави дискриминация в страните кандидатки в стратегията си за разширяване като „Западни Балкани “и "Турция“, се казва в изявление от Анкара.

В изявлението се казва също, че разделите на доклада по въпросите на Източното Средиземноморие, Егейско море и Кипър са изцяло базирани на гръцко-кипърските и гръцките твърдения.

„Тази ситуация опетнява безпристрастността на комисията. Ние отхвърляме тази пристрастна и незаконна гледна точка, която не допринася нито за разрешаването на кипърския проблем, нито за стабилността на Беломорието и Източното Средиземноморие.

„Освен това, вземането на гръцко-кипърското и гръцкото дуо като критерии за отношенията между ЕС и Турция до такава степен отчуждава ЕС от стратегическия ум и визия, като същевременно вреди на интересите на ЕС. Без да претендира за правото на никого, Турция ще продължи да защитава своите права и правата на кипърските турци “, се добавя в изявлението.

Наскоро напрежението ескалира в спор между Турция и Гърция за проучването на енергийни ресурси в Източното Средиземноморие.

С подкрепата на Франция Гърция оспори проучванията на Турция за природен газ в района, и се опита да окупира турска морска територия, базирана на малки необитаеми острови и скали в близост до турското крайбрежие.

За да намали напрежението, Турция призова за диалог, за да гарантира справедливо споделяне на ресурсите в региона.

В изявлението се подчертава също, че в доклада не са отбелязани заплахите, пред които е изправена Турция от кюрдските терористични групировки като PKK / PYD / YPG, както и от ФЕТО (Движението на Фетулах Гюлен) и "Ислямска държава".

„Езикът, използван в този раздел, няма друга цел освен да угоди на радикали в Европа, които са против ЕС и Турция. Турция действа в съответствие с универсалните ценности, основните права, сигурността, демокрацията и върховенството на закона “, се казва в изявлението.

„Турция не очаква похвали за политиката за управление на нерегламентираната миграция, основана на хуманитарни съображения, а споделянето на тежестта и изпълнението на всички ангажименти от Меморандума от 18 март “, добави той.

„Страната ни е силно интегрирана с пазара на ЕС по отношение на търговията и инвестициите и е пряко засегната от икономическите проблеми в ЕС и колебанията на световните пазари“, се казва в изявлението. 

В декларацията се подчертава, че докладът показва, че общото ниво на хармонизация на Турция е добро в 21 глави, докато отбелязва напредък на различни нива в 17 глави през последната година.

Говорителят на външното министерство на Турция на 7 октомври разкритикува решението на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) да предприеме временни мерки срещу страната по искане на Армения, която е в конфликт с Азербайджан.   

Хами Аксой заяви в изявление, че ходът на ЕСПЧ е нанесъл удар по неговото доверие и репутация, тъй като липсва съдебна основа и съдът дори не се е консултирал с турското правителство.

Решението на ЕСПЧ се основава на политически, а не на съдебни причини, каза Аксой, добавяйки, че съдът не е наясно с реалността на място.

Сблъсъците между двете бивши съветски републики избухнаха на 27 септември, когато арменските сили нападнаха азербайджански граждански селища и военни позиции в региона, което доведе до жертви, уточниха от Анкара.

Отношенията между двете страни са напрегнати от 1991 г., когато арменските военни окупираха Нагорни Карабах, международно призната територия на Азербайджан

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?