Следвайте ни

Анкара: Над 414 хиляди сирийски бежанци се завръщат в родината си

viber icon

Успехът на трансграничните антитерористични операции на Турция позволи доброволното връщане на над 414 000 сирийци в родината си, заяви турският вътрешен министър. 

"Благодарение на сигурността, осигурена от нашите трансгранични военни операции, 414 061 сирийци са се завърнали доброволно в страната си до момента", каза Сюлейман Сойлу.

Според агенцията на ООН за бежанците „Турция понастоящем е домакин на около 3,6 милиона регистрирани сирийски бежанци, заедно с близо 370 000 лица от други националности“.

Сирия е опустошена от гражданска война от началото на 2011 г. От тогава стотици хиляди хора са убити и над 10 милиона са разселени, според изчисленията на ООН.

От 2016 г. Турция стартира четири антитерористични операции в Северна Сирия, за да предотврати образуването на терористичен коридор и да даде възможност сирийските бежанци да могат да се завърнат в родината си.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?