49
Следвайте ни

Анкара: Кризата в Афганистан ще има пряко отражение по целия свят

Турция е домакин на заседанието на Тюркския съвет за Афганистан

viber icon

Извънредно заседание на външните министри на Тюркския съвет за обсъждане на последната ситуация в Афганистан се провежда днес в Истанбул.

Срещата се организира по покана на външния министър Мевлют Чавушоглу. На нея ще присъстват външните министри на страните членки Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Узбекистан, както и външният министър на Унгария като страна наблюдател на организацията.

В края на срещата Чавушоглу ще проведе и двустранни разговори със своите колеги.

След падането на Кабул, пос властта на Талибаните, Тюркският съвет публикува писмено изявление, в което се казва, че той следи отблизо последната политическа обстановка и събитията в областта на сигурността в Афганистан.

„Ние подчертаваме спешността за възстановяване на стабилността и реда в страната и призоваваме всички афганистански страни да разрешат настоящата криза мирно. В този контекст Секретариатът на Тюркския съвет изразява надеждата за мирен преход на властта в страната чрез процеса на национално помирение, като се вземат предвид основните интереси на целия афганистански народ “, се казва в него, подчертавайки очакванията за приобщаващо правителство.

Изборът на талибаните за кабинета обаче беше критикуван, че не е приобщаващ, тъй като мнозинството е от талибаните и от пуштунски племена. Отново няма жени, обявени в новия списък, което показва, че кабинетът на талибаните ще остане изцяло мъжки.

Чавушоглу по-рано този месец заяви, че международната общност не трябва да бърза да признава легитимността на талибаните.

От друга страна, висшият дипломат на Турция наскоро подчерта, че хуманитарната криза и кризата в сигурността в Афганистан могат да имат последици по целия свят.

В обръщение на министерска среща на високо равнище на ООН за хуманитарната ситуация в Афганистан миналата седмица, свикана от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, Чавушоглу подчерта, че е морално задължение да се доставя хуманитарна помощ на афганистанския народ и че „криза на хуманитарната политика и сигурността в Афганистан ще има пряко отражение по целия свят. "

Притесненията нараснаха поради евентуален скок на мигрантите от Афганистан, поради изтеглянето на САЩ от страната и следния скок от атаки на талибаните. Турция даде да се разбере, че няма да понесе тежестта на миграционната криза, преживяна в резултат на решенията на други държави.

Турция продължава усилията си да засили сигурността на границата си с Иран, за да предотврати нова миграционна вълна в резултат на последните събития в Афганистан. В Турция вече има над 4 милиона сирийски и още много бежанци от други националности. 

Повечето от тези мигранти имат за цел да достигнат Западна Европа.

Властите обявиха, че в Турция има 182 000 регистрирани афганистански мигранти и до около 120 000 други нерегистрирани. Ердоган призова европейските страни да поемат отговорност за евентуална нова вълна, предупреждавайки, че Турция няма намерение да се превръща в "звено за съхранение и разпределение на мигранти за Европа".

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?