Следвайте ни

Анкара изпраща камиони с помощи на Азербайджан

viber icon

Турският Червен полумесец (Къзълай) изпрати четири камиона хуманитарна помощ на азербайджанците, засегнати от конфликтите с Армения в окупирания регион Нагорни Карабах.

Помощта на организацията дойде в отговор на призива на Червения полумесец на Азербайджан за подкрепа за задоволяване на основните нужди на местните жители в зоната на конфликта.

250 палатки, 3000 одеяла, 288 кухненски комплекта и 500 легла бяха подготвени и изпратени в Азербайджан след церемония в столицата Анкара. Очаква се помощта да достигне региона днес.

Присъствайки на церемонията, ръководителят на турския Червен полумесец Керем Кънък каза, че организацията винаги е била там за Азербайджан и ще продължи да оказва подкрепа.

"Чухме, че хората се крият в мазетата си и напускат домовете си от страх за живота си. Когато разговаряхме с техния Червен полумесец, те ни казаха, че се нуждаят от помощ, за да бъдат готови за всяка мобилност на населението по време на пандемичната ера, каза Кънък, добавяйки, че изпратената помощ е на стойност над 152 хиляди долара.

Кънък призова да бъде прекратен конфликта възможно най-скоро и азербайджанското знаме, отново да се развява в Нагорни Карабах.

"Това е първият ни конвой с помощ, но в случай на необходимост ще продължим да изпращаме повече помощ в региона. Азербайджан е силна държава с разбиране за солидарност," посочи той.

Боевете в региона избухнаха на 27 септември, като в района има информация за много жертви и ранени. През уикенда беше обявено временно прекратяване на огъня между двете страни, но престрелките продължават.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Ердоган

Ердоган

11.10.2020 | 15:42

В камионите добавихме малко пушкала,ей така за баласт,че много завои по тези чукари до границата.

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?