46
Следвайте ни

Анкара иска да купи изтребители F-16 с платените пари за F-35

viber icon

Анкара води преговори с Вашингтон за закупуване на изтребители F-16, след като е изключена от програмата F-35 заради закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган вчера.


Миналия месец Турция е изпратила писмо с искане за 40 F-16 и 80 комплекта за модернизация, след като беше отстранена от програмата F-35 през 2019 г. поради придобиването на руската система за противоракетна отбрана S-400.


Главният съветник по политиката на Ердоган по-рано този месец каза пред вестник Милийет, че Анкара ще поиска от Вашингтон да използва парите, които тя вече е платила за два изтребителя F-35, за закупуване и модернизиране на самолети F-16.


Покупката на F-16 "разбира се е свързана с проблема с F-35", заяви Ердоган, в неделя преди гостуването си в Африка. Вашингтон предложи да продаде F-16 на Турция, за да подобри флота си, каза Ердоган.


Турция е платила 1,4 милиарда долара за разработването и производството на изтребители пето поколение F-35 през годините, но Анкара беше изключена от програмата през 2019 г. 


"Ние ще предприемем всички необходими стъпки, за да отговорим на нуждите на отбраната на страната ни", каза Ердоган. Той повтори, че Вашингтон трябва да компенсира Турция за заплатените милиарди долари. 


"Работим за по-нататъшно развитие на нашия флот, като модернизираме наличните F-16. Също така ще закупим и нови F-16", добави турският лидер.


Придобиването на Турция на С-400 през юли 2019 г. предизвика сериозен разрив в отношенията с нейния най-голям съюзник. Вашингтон отговори, като извади турските военновъздушни сили от съвместната програма за изтребители F-35 и прекрати участието на турските фирми в индустриалното производство на части за самолета. Турските военни планираха да придобият 120 бр. F-35, като първите два трябваше да пристигнат още преди 2 години в страната.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?