Следвайте ни

Анкара: Християнските икони в "Света София" остават

viber icon

Повторното отваряне на „Света София” за молитви няма да я лиши от нейната идентичност и тя винаги ще принадлежи на световното историческо наследство. Това зави Ибрахим Калън - говорител на президента на Турция, в интервю за Анадолска агенция.

Отварянето на „Света София” за молитва няма да попречи на хората да я посещават, каза той, предава БНТ.

 „Турция ще запази християнските икони там, също както нашите предци са запазили всички християнски ценности”, убеден е Калън.

Всички основни джамии като Синята джамия, Фатих и Сулеймание са отворени както за посетители, така и за поклонници. Той даде за пример емблематичната катедрала „Нотр Дам” и базиликата „Сакре Кьор” във Франция - две световноизвестни църкви, които са отворени както за туристи, така и за поклонници.

„Откриването на Света София за поклонение няма да бъде пречка за местните или чуждестранните туристи да посещават обекта“, подчерта Калин и допълни, че не се поставя под въпрос съхраняването ѝ като културно наследство.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че най-малко 400 църкви и синагоги в Турция са активно отворени за молитви.

„Немюсюлманската общност е част от Турция от векове и върху малцинствата не се оказва натиск“, категоричен е Калън.

Днес се очаква Държавният съвет на Турция да обяви, че преобразуването на „Света София” в музей през 1934 г. е незаконно, което ще даде зелена светлина за възстановяването му като джамия.

Според заявление от ЮНЕСКО „Света София” е включена в списъка на обектите на световното културно наследство като музей и като такъв има определени ангажименти и законови задължения.

Перспективата от подобно решение предизвика загриженост сред администрацията в САЩ, Русия и Гърция, както и сред християнските църковни ръководители.

Вселенският патриарх Вартоломей заяви, че такава промяна ще разочарова християните и ще "раздели" Изтока и Запада. Главата на Руската православна църква обяви, че това би застрашило християнството.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо и Гърция също призоваха Турция да запази статута на музея.

Отделни представители на Турция се борят отдавна за превръщането на „Света София“ в джамия, като твърдят, че това ще представи по-добре страната като изключително мюсюлманска.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?