49

Анкара: Холивуд подклажда ислямофобията

Турският министър на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой заяви, че Холивуд е "изиграл важна роля за формирането" на ислямофобията. Той допълни, че западните медии са развили расистки дискурс срещу мюсюлманите и са ги представили като хора, които „застъпват насилието и не зачитат човешките права“.

Турското министерство на културата и туризма, службата по комуникациите към президентството и Висшия съвет за радио и телевизия (RTÜK) организираха Третия международен форум за медиите и ислямофобията в турската столица Анкара.

АА

Министър Ерсой в реч на форума заяви, че ислямофобията е „омраза към исляма, а не страх от исляма“. „С евроцентристкото си разбиране, голяма част от Запада се позиционира като господар, а другите общества като роби. Аз отхвърлям това отношение и подчертавам колко важно е да разработим наши собствени дефиниции за правилно разбиране на проблема."

„Не можем да кажем, че тази омраза се произвежда само от крайнодесни политически партии. Холивуд играе важна роля за формирането на това възприятие. Западните медии представиха мюсюлманите като най-опасните хора в света, като хора, които са проводник на насилие и не зачитат човешките права. Медиите развиха расистки дискурс срещу мюсюлманите. Създадена е йерархия дори сред имигрантите“, добави Ерсой.

Министърът твърди, че обидата на религиите и религиозните ценности не може да се счита за „свобода на словото“. 

„Обидата нито на юдаизма, християнството, нито на исляма и светините на тези религии не може да бъде извинена. Обиждането и осмиването на религията, светините и вярванията на обществата не е свобода на словото. Точно както антисемитизмът е престъпление срещу човечеството, антиислямизмът също е престъпление. Богохулството е престъпление от омраза, това е расизъм, то е отражение на болна гледна точка. каза Ерсой.

От друга страна, ръководителят на RTÜK Ебубекир Шахин сподели, че медиите са от решаващо значение в борбата срещу ислямофобията. „Антиислямските среди активно използват цифровото пространство и социалните мрежи. В борбата с ислямофобията нашите медии трябва да са начело", заключи той.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?