Следвайте ни

Анкара: Евросъдът излезе с политическа присъда за Турция

viber icon

Михаел ГУШЕВ, кореспондент на в-к МАРИЦА 

Решението, с което излезе Европейския тсъд по правата на човека (ЕСПЧ) относно турската роля в продължаващите арменско-азербайджанските сблъсъци, е политическо, обяви министърът на правосъдието Абдулхамид Гюл. Той обвини Евросъда, че не е изслушал доводите на Турция.

"Това е политическа присъда и те никога не са търсили информация от нас", каза Гюл пред журналисти в Анкара.

Реакцията на Гюл е след междинно решение, взето от ЕСПЧ на 6 октомври по жалба на Армения срещу Турция. Съдът „призовава всички държави, пряко или косвено участващи в конфликта, включително Турция, да се въздържат от действия, които допринасят за нарушения на конвенционните права на цивилните граждани, и да спазват техните задължения по конвенцията“.

„Това е неприемливо и няма никаква валидност“, подчерта Гюл, критикувайки съда, че е издал прибързано решение въз основа на медийни съобщения.

Турция осъди нападенията на Армения срещу азербайджанските територии и обеща пълната си подкрепа за контраатаката на последния в опит да освободи земите си от арменската окупация.

Министърът на правосъдието отговори и на въпроси относно текуща дискусия относно преструктурирането на Конституционния съд. „Всяка промяна може да бъде направена в името на демокрацията и върховенството на закона“, каза той, подчертавайки, че това може да направи само парламентът.

Идеята за предприемане на структурни промени във висшия съд излезе на дневен ред, след като лидерът на Националистическото движение (MHP) Девлет Бахчели заяви, че настоящата структура на Конституционния съд е неустойчива. Президентът Реджеп Тайип Ердоган също подкрепи гледната точка на Бахчели.

Някои скорошни присъди на съда раздразниха правителството, особено министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който го критикува за пренебрегване на борбата на страната срещу тероризма.

На въпрос за тези критици срещу съда, Гюл каза, че никой и никоя институция не са освободени от критики.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?