49

Анкара: ЕС трябва да разглежда Турция като равноправна страна кандидат

Европейският съюз трябва да третира Турция като равноправна страна кандидатка, заяви посланикът на Турция в блока вчера.

На подготвителна среща в Брюксел за 80-то заседание на съвместния парламентарен комитет Турция-ЕС, насрочено за 19-20 декември в турската столица Анкара, Фарук Каймакчъ коментира новия доклад за политическите, икономическите и търговските отношения между Турция и ЕС, представен миналата седмица от върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и еврокомисаря Оливер Вархели.

Докладът съдържа важни стъпки, но те не дават достатъчно място за развитие на отношенията между Турция и ЕС във важни области, според Каймакчъ.

Той подчерта колко е важно да се третира Турция като равноправна страна кандидатка, като добави, че не трябва да има условия за започване на преговори за актуализиране на сделката за митническия съюз от 1995 г.

Каймакчъ също така посочи необходимостта от улесняване на издаването на визи за турски граждани до либерализиране на визовия режим, както е обещано в споразумението за мигрантите от 2016 г.

По-задълбоченото сътрудничество в борбата срещу тероризма също би засилило доверието между двете страни, допълни той. Трябва да се реализират съвместни проекти за сирийските бежанци, за да се завърнат у дома по безопасен, доброволен и достоен начин, стъпка, отдавна търсена от Турция, която приема над 3,6 милиона сирийски бежанци.

Каймакчъ също така посочи ключовата роля на Турция във войната в Украйна, водена от Русия и решаването на проблемите в Близкия изток.

Институции като Европейския парламент не трябва да дават благоприятна почва за подкрепа на терористични групи, а липсата на мерки срещу тероризма в рамките на ЕС предизвиква липса на доверие в отношенията, подчерта още посланика.

Турция, официален кандидат за присъединяване към блока, подаде молба за членство в ЕС през 1987 г., а преговорите за присъединяване започнаха през 2005 г.

През годините след това преговорите бяха по същество замразени поради политически блокади от някои членки на ЕС по причини, които не са свързани с пригодността й за членство, според Анкара.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Аман бе комши! И тези като Беласица

Аман бе комши! И тези като Беласица

06.12.2023 | 10:58

Те не ги искат в селото, ама питат за на попа къщата.

Отговори
1 1

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?