Следвайте ни

Анкара: ЕС се нуждае от нова институционална реформа

Турция е за членство в ЕС въпреки двойните стандарти

viber icon

Турция стои твърдо зад решителната си позиция и работи за постигане на стратегическата си цел - членство в Европейския съюз, въпреки че е подложена на двойни стандарти и пречки от страна на блока и страните членки. След като оставиха след себе си бурна година, белязана от разногласия и конфликти, Брюксел и Анкара напоследък наближават позитивна програма и разглеждат по-нататъшното сътрудничество в няколко области.

„Очевидно е, че блокът не може да продължи силното си присъствие без приноса и подкрепата на нашата страна,“ заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в неделя, отбелязвайки Деня на Европа.

В писмено изявление той посочи, че ЕС се нуждае от нова институционална структура, визия и цялостен подход, както и от преглед на своя механизъм за вземане на решения.

„Някои страни членки, които пренасят двустранните проблеми с Турция в коридорите на ЕС, държат отношенията между Турция и ЕС в плен и отслабват мощта на блока срещу глобалните заплахи“, каза той.

Президентът подчерта, че ЕС е изправен пред няколко предизвикателства, включително миграционната криза, антиислямските настроения, ксенофобията, финансовата и икономическа нестабилност, напускането на Обединеното кралство от блока, както и продължаващата пандемия COVID-19.

„Преодоляването на тези проблеми, застрашаващи блока и неговото бъдеще, зависи от солидарността, сътрудничеството и възстановяването на смел и изчерпателен възглед. Най-голямата пречка, която пречи на блока да стане силен световен актьор, е липсата на стратегическа визия."

Фарук Каймакчи, заместник-външният министър и директор по въпросите на ЕС, също сподели послание по случай Деня на Европа.

„От 1999 г., след като Турция беше официално обявена за кандидат за ЕС, започнахме да вярваме, че нашето бъдеще е общо. Ние вярваме, че ЕС може да бъде по-силен и да се превърне в глобален актьор заедно със силна Турция “, заяви той.

Турция има най-дългият процес на преговори със съюза. Страната подписа споразумение за асоцииране с предшественика на ЕС през 1964 г., Европейската икономическа общност (ЕИО), което обикновено се разглежда като първа стъпка към евентуално ставане на кандидат. Кандидатствайки за официална кандидатура през 1987 г., Турция трябваше да изчака до 1999 г., за да получи статут на страна кандидат. За началото на преговорите обаче Турция трябваше да изчака още шест години, до 2005 г., уникално дълъг процес в сравнение с други кандидати.

В разговор с Анадолска агенция (АА) ден по-рано Каймакчи каза, че Турция иска актуализация на сделката за бежанците от 2016 г. с ЕС и продължаването на положителните отношения с блока.

Оценявайки перспективата на турския народ за ЕС, той отново подчерта, че преобладаващото мнозинство от населението подкрепя членството в блока и вярва, че страната има потенциал да бъде пълноправен член.

"Турция иска да премине към позитивен дневен ред след срещата на върха на ЕС през юни 2021 г.", отбеляза той.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Коментари (2)

Ali Baba

Ali Baba

10.05.2021 | 13:04

Ot 1987g ste prodali molba. Koi e chakal tolkova???? Nikoi. Znachi Tyrskiq narod e primitiven.

Отговори
0 1
Schetovodstvo

Schetovodstvo

10.05.2021 | 22:06

VELIK NAROD,S VELIKA BIVSHA IMPERIYA I BADESHTA IMPERIYA !

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?