Следвайте ни

Анкара, Баку и Тбилиси преговарят за газ, нефт и жп линия

viber icon

Външният министър Мевлют Чавушоглу ще бъде на официално посещение в Азербайджан на 18-19 февруари, за да присъства на деветата среща на тристранния механизъм между Турция, Азербайджан и Грузия, се казва в изявление на турското външно министерство в сряда.

Срещата ще се проведе между Чавушоглу и неговите азербайджански и грузински колеги Джейхун Байрамов и Давид Залкалиани. Тримата министри ще обсъдят двустранни и тристранни отношения, както и регионални въпроси за засилване на стратегическото сътрудничество. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев също ще приеме Чавушоглу.

Трите държави са част от тристранния механизъм, иницииран от Декларацията от Трабзон на 8 юни 2012 г. От тази дата военните началници и външните министри на трите държави организират редовни срещи. Рамката дава плодородна почва за дискусии относно консолидацията на регионалната стабилност и сигурност.

Страните имат и няколко съвместни проекта в различни области. Един от тези проекти, тръбопроводът Баку-Тбилиси-Ерзурум, започна да доставя газ до турската мрежа през юли 2007 г. До миналата година тя е доставила 3,4 милиарда барела суров нефт, изпратени от морския терминал в Джейхан в Южна Турция до световните пазари за 14 години. 1076-километровият тръбопровод Баку-Тбилиси-Джейхан (BTC) започна да доставя каспийски петрол до Турция и световните пазари през 2006 г.

Друг голям проект, железопътната линия Баку-Тбилиси-Карс , открит през 2017 г., свързва не само Турция, Грузия и Азербайджан, но и Европа с Централна Азия и Китай. Железопътната линия, простираща се от Баку до Карс, е с дължина 829 км. А от Карс ЖП линията достига през Одрин, до Европа. 

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого ще гласувате на изборите на 4 април?