Следвайте ни

Анкара: 21-ви век ще бъде столетието на Азия

viber icon

21-ви век ще бъде "век на Азия", заяви днес външният министър на Турция, подчертавайки стратегическото значение и потенциал на континента.

"19-ти и 20-ти век са били вековете съответно на Европа и Америка. Днес всички данни показват, че 21-ви век ще бъде векът на Азия", каза Мевлют Чавушоглу на виртуална среща, организирана от Съвета за външноикономически отношения на Турция за нови перспективи за увеличаване на обема на търговията между Турция и азиатските страни.

Много държави действат с осъзнаването на този факт, подчерта Чавушоглу, позовавайки се на различни сделки, подписани наскоро между европейски държави, като Великобритания, и техните азиатски колеги.

Отбелязвайки, че Турция стартира своята инициатива "Азия наново" още през 2019 г. за подобряване на връзките с азиатските държави, той подчерта, че инициативата е особено важна за укрепване на икономическите отношения, особено сега.

„Подкрепихме 33 азиатски държави по време на пандемичния период и доставихме медицински консумативи за ваксинации от страни като Китай и Япония“, каза той, имайки предвид продължаващите връзки между Турция и Азия по време на новата пандемия на коронавируса.

Турция и Китай тази година отбелязват 50 години от своите официални дипломатически връзки. Ето защо, отношенията на двете страни ще се задълбочат още през следващия период, заяви в събота турският посланик в Пекин, Абдулкадир Емин Онен. 

Той заяви, че пандемията от Covid-19 е доказало важността на международното сътрудничество, солидарността, здравната инфраструктура, веригите за доставки и силната държавна структура и е спомогнало за укрепване на диалога между турските и китайските здравни министерства.


Пристигането на първата партида от китайската ваксина Sinovac в края на 2020 г. издигна сътрудничеството им в областта на здравеопазването на следващо ниво, каза посланикът, според когото се очаква нови партиди ваксини да пристигнат в Турция през следващия период.

Онен каза, че Азия отново се превръща в икономически и политически център на света, а Китай е една от фокусните страни на инициативата на Анкара "Азия наново".

Турският дипломат каза, че се очаква Китай да бъде най-голямата икономика в света до 2035 г.

Турция планира да има по-голямо присъствие в Азия, особено в Китай, в момент, когато глобалните вериги за доставки се прекрояват на фона на пандемията, според посланика.

В момента обемът на търговията на двете страни е над 21 милиарда долара, а Китай е един от трите най-добри търговски партньори на Турция, но балансът е в полза на Китай и Турция трябва да привлече директни китайски инвестиции на своя територия, за да намали търговския си дефицит, отбеляза той.

Турция има за цел да привлече около милион китайски туристи през следващия период, след като пандемията от COVID-19 бъде овладяна.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай