Следвайте ни

Ангела Меркел с последно новогодишно обръщение като канцлер на Германия

viber icon

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще обяви в своето новогодишно обръщение към германския народ по случай 2021 г., че то ще е нейното последно от този пост на Нова година. „След девет месеца има избори за Бундестаг, на които вече няма да се кандидатирам“, обявява Меркел.

В обръщението си по телевизията, разпространено предварително за медиите, тя призовава за единство в борбата срещу пандемията.

Меркел, която започва последната си 16-а година на канцлерския пост, благодари на мнозинството от жителите на Германия за дисциплината, за носенето на маски и за спазването на социална дистанция. По думите й спазването на правилата е най-ефикасното средство за борба с пандемията, наред с ваксините.

„Като общество не бива да забравяме колко много хора загубиха свои близки, без да могат да са с тях в последните им часове“, казва Меркел. „Конспиративните теории не само са неверни и опасни, но и са цинични и жестоки към тези хора“, добавя тя, заклеймявайки тези, които отричат съществуването на вируса.

Според нея 2020 г. е била най-трудната от 15-те й години на власт, като изтъкна, че германците никога не са срещали Нова година с такава надежда.

снимка: БГНЕС

Меркел отбеляза, че заразата се е превърнала в предизвикателство за страната, в „историческа криза!“, като добави, че вече има надежда за измъкване от нея.

„От няколко дни надеждата има лице: лицата на първите ваксинирани, възрастните хора, медицинският персонал в интензивните отделения“, посочи Меркел, която предупреждава, че гражданите на Германия ще бъдат изправени пред трудни времена, защото зимата ще бъде тежка.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?