49

Анализатор: Победа на опозиционния кандидат президент в Турция е малко вероятна

Синан Оган бе второстепенен кандидат за президент, който изненада Турция с представянето си на изборите в неделя, със спечелените над 5 на сто от гласовете на избирателите. Сега той стана ключова фигура, от който до голяма степен зависи развоя на президентския вот в страната. 

Оган тези дни търси твърди гаранции, за да подкрепи един от кандидатите на предстоящия балотаж.

Ройтерс

Имаме някои предварителни условия“, заяви Оган пред Германската агенция за преса (DPA) в офиса си в Анкара, като изтъкна борбата с тероризма и връщането на сирийски и други бежанци.

 

Той обяви, че конституционната защита, за да се гарантират светските принципи на Турция, също е необходима, за да получи подкрепата на неговия Алианс АТА – кръстен на основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк.

 

Оган заяви, че ще помоли кандидата когото ще подкрепи, да подпише и да сподели подробности за споразумение в „прозрачен протокол“ с обществеността.

АА

Сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган получава 49,51% от гласовете на изборите от 14 май. Неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) също си осигури мнозинство в турския парламент - Меджлис.

 

Основният съперник на Ердоган, Кемал Кълъчдароглу, получи 44,88% и ще се нуждае от подкрепата на Оган на вероятния балотаж, ако се надява да постигне над 50%, необходими, за да стане следващият президент.

 

Оган обяви, че и двата лагера са го поздравили, но той все още не е започнал сериозни преговори.

 

Той очаква да вземе окончателно решение до този уикенд, „за да избегне несигурността“.

 

Оган твърди, че се чувства „много удобно“ да играе ролята на създател на "крал" и че е уверен, че ще накара 2,8 милиона души, които са гласували за него, да подкрепят кандидата, който подкрепя.

 

Лагерът на Кълъчдароглу направи „грешка“, като пренебрегна истинската сила на дясното крило в Турция, твърди Оган.

 

Алиансът АТА на Оган, воден от лидера на ултранационалистическата партия Зафер (Победа) Умит Оздаг, обещава да изпрати около 3,4 милиона сирийски бежанци в Турция обратно в Сирия, да възстанови светската идеология на Ататюрк и да закрие про-ПКК Демократическата партия на народите (ДПН) заради връзките му с терористичната група ПКК.

 

Неуспехът на лагера на Кълъчдароглу да си осигури победа на първия тур „наистина е голямо разочарование“, каза политическият анализатор Джан Селчуки.

Медиапол

„Победата на Кълъчдароглу в първия тур беше малко вероятно събитие, но фактът, че Ердоган го надмина с разлика от над 4%, е доста шокиращ“, заяви Селчуки.

 

„Дори ако всички поддръжници на Оган преминат към Кълъчдароглу, победа е малко вероятна“, добави той.

 

И Ердоган, и Кълъчдароглу призоваха своите поддръжници да останат бдителни на местата, където се броят гласовете, „да стоят на стража пред избирателните урни“.

Повече от 64,1 милиона души бяха регистрирани за гласуване, включително над 1,76 милиона, които вече са гласували в чужбина, и 4,9 милиона гласували за първи път.

 

Гласуването дойде на фона на продължаваща икономическа криза и серия мощни земетресения през февруари, които опустошиха източната част на страната.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Спокоен

Спокоен

16.05.2023 | 18:26

Който държи медиите, той печели изборите.

Отговори
5 0

Анкета

Какво очаквате от кабинета „Денков-Габриел”