Следвайте ни

Анализатор: Ако свалим Путин и новият "цар" ще е същият!

Проблемът не е личността в Кремъл, а "пропастта между ценностите"

viber icon

Западът се държи така, сякаш има проблем с Владимир Путин. Всъщност има проблем с Русия. Руският президент е продължител на една дълга традиция на руския начин на мислене. Неговото сваляне от власт няма да оправи нищо. Всеки вероятен негов наследник ще поеме по същия курс, може си малко по-малко мъжкарство, пише за "Файненшъл Таймс" анализаторът Томъс Греъм.

Той е бивш директор на отдела за Русия в Съвета за национална сигурност на САЩ. Проблемът "Русия" не е нов. Той възниква преди 200 години в края на наполеоновата епоха, с разкриването на това, което днес бихме нарекли "пропаст между ценностите". През 19 век Русия поддържа аристократичен режим, докато Европа се придвижва към либерална демокрация.

Русия все още си остава голяма сила, ключова за европейската сигурност. Как да бъде предпазена Европа в присъствието на силна държава, чужда на модерната философия на света? Такъв е бил проблемът тогава, такъв е и сега.

Европейските страни търсят сигурност в баланса - Русия го търси стратегически. Това разбиране произлиза от нейното положение в огромната, необятна Евразийска шир, през която армиите са се придвижвали с лекота. Исторически погледнато, Русия е изтласкала границите си толкова далеч от центъра си, колкото е могла.

Тя не е спирала, когато е срещала естествени физически препятствия, а само когато се е сблъсквала със силни съизмерими държави. Там, където Западът вижда империализъм, Москва вижда издигане на защити.

Във времето такава съпротива е срещана в лицето на германската сила на запад, Великобритания и САЩ на юг, Китай и Япония на изток. Така руската зона за сигурност се очертава в Северна Централна Евразия - бившето съветско пространство. За Москва държавите там са изправени не пред избор между независимост и руска доминация, а между това да бъдат доминирани от Русия или да станат нейни врагове. Такава битка, според Москва, се води в Украйна.

Освен това, Русия опонира на доминацията на Европа със собствени сили и не се чувства добре при силен Европейски съюз. Причината е ясна - Русия може да се мери с Великобритания, Франция или Германия, но никога не може да бъде равна на Обединена Европа, която по население, благосъстояние и сила ще я направи да изглежда нищожна, така, както САЩ правят в момента.

Всяването на раздори между европейските страни и между Европа и САЩ може да предотврати появата на сериозна заплаха. Страховете на Русия се подсилват и от усещане за уязвимост.

Икономиката й е в стагнация, технологиите й вече не са иновативни, а външни сили - Китай, Западът и радикалния ислям, отправят постоянни предизвикателства в бившето съветско пространство. Изкусително е да се действа твърдо и да се гонят заплахите чрез парадиране с ядрено оръжие.

Проблемът с Украйна е в това, че тази държава не може да стъпи на краката си и да бъде изградена наново без участието на Русия. /Марица.бг

Коментари (5)

руснак с българско гражданство

руснак с българско гражданство

25.04.2016 | 13:50

И ПРЕДИ И СЕГА ПУТИН Е СВИНЯ! ВЕЧЕН ПОЗОР ЗА КАГЕБИСТКИЯ ПЛЪХ ПУТИН - УБИЕЦЪТ НА АННА ПОЛИТКОВСКАЯ И БОРИС НЕМЦОВ!

Отговори
0 0
фил-фоб

фил-фоб

08.10.2015 | 06:10

По добре да свалим федералният резерв.\nТам е проблемът на всички на планетата.\n

Отговори
0 0
KOMYNIST-DO GORNITE DVA PEDERASTA FASHISTKI

KOMYNIST-DO GORNITE DVA PEDERASTA FASHISTKI

19.09.2015 | 05:23

CHE KVO XI E NA RYSIA BE DA E.A VASHTA MAIKA FASHISTKA. IMAT SI GORDOST XORATA I NE PRAVIAT SVIRKI KATO NASHTA KYRVA PLEVENLIEV.NIAMAT GLADNI I BEZRABOTNI,NIAMAT IMIGRANTI,NIAMAT PEDERASTI,IMAT NAI XYBAVITE JENI V SVETA.TOVA E NAROD VELIK,GORD,NEPOBEDIM NAROD.TOVA E DARJAVA. A NIE VAZOV GO E KAZAL ,NE NAROD,A MARSHA. NAS PREDI 25.G.VZEMA DA NA E.E. FASHISTKO-TYRSKATA POLITICHESKA MAFIA,A SEGA EMIGRANSKATA-MUSOLMANSKA NAPAST I NASHTA CIGANSKO TYRSKA NAPAST SHTE NI DOVARSHAT....

Отговори
0 0
Кънчо Кънчев

Кънчо Кънчев

03.07.2015 | 13:11

Кат Русия няма Втора/тъй бандитска на света - / на политизроди опора,/на насилници сганта./Руска сила, Руска воля,/Руски трол без род и чест/съска: \"Всички ще изколя - /незабавно, още днес!/Лилипутин главатар е/на безмозъчната сган -/мазен, гнусен и коварен/дебне с кървав ятаган./С ислямисти се сношава,/не признава ред и мир,/но светът се осъзнава/ и му кресва:\"Айсиктир!\"

Отговори
0 0
GOGO

GOGO

01.06.2015 | 22:55

Умря Ленин, след него Сталин, дойне Хрушчов, после Брежнев, Черненко, Андропов, Горбачов - СССР и комунизЪма си отидоха, но КОМУНИСТИТЕ ОСТАНАХА!!! И там, и у нас! Не цар - и Господ да дойде, пак ще е същото! Но по вероятно е \"Да дойдат танковете!!!\" Видяхме ги на парада!!!

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?