1553

Amnesty International се извини на Украйна, но потвърди доклада за войната

Amnesty International се извини за доклада си, в който обвинява Украйна, че военните ѝ сили излагат цивилни граждани на опасност, пишат колегите от OFFNEWS. Изявлението е публикувано от Sky News и Ройтерс.

Преди три дни Amnesty обяви, че украинската армия застрашава цивилното население, като създава бази и вкарва въоръжение в жилищни райони, включително в училища и болници, в опит да отблъсне руските сили. В същото време Русия извършва безразборни атаки, включително с използване на боеприпаси, забранени от световната общност. 

В проучването на правозащитниците се казва, че разполагането на оръжие в жилищни райони нарушава международното хуманитарно право, тъй като превръща цивилните обекти във военни мишени. В резултат на руските удари по населени места загиват цивилни и се разрушава гражданска инфраструктура.

Правозащитниците са установили, че части на ВСУ са базирани в жилищни сгради в 19 града и села в Харковска, Донецка и Николаевска области. Повечето от жилищните райони, където са били разположени войниците, са на няколко километра от фронтовата линия.

Сега от организацията за правата на човека казват, че "дълбоко съжаляват", че докладът ѝ е предизвикал гняв. В същото време Amnesty не се отказва от заключенията, изложени в него.

 "Приоритет на "Amnesty International" в този и във всеки друг конфликт е да гарантира защитата на цивилното население. Всъщност това беше единствената ни цел при публикуването на последното проучване. Въпреки че напълно подкрепяме нашите констатации, съжаляваме за причинената болка", се казва в изявлението.

Организацията заявява, че никакви действия на украинските сили, които са документирали, "не оправдават нарушенията от страна на Русия".

"Това не означава, че "Amnesty International" смята украинските сили за отговорни за нарушенията, извършени от руските сили, или че украинските военни не предприемат адекватни предпазни мерки в други части на страната", се казва в доклада.

Представители на правозащитниците посетиха 19 града и села в Украйна. Организацията публикува своите констатации в доклад. Документът бе възприет от руските пропагандисти, които смятат, че украинците използват цивилни граждани като "жив щит", напомня УНИАН.

Ръководителят на Министерството на реинтеграцията Ирина Верешчук нарече изявлението на "Амнести интернешънъл" "абсурдно и обидно", а президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди НПО-то за опита да амнистира Русия.

Посланикът на Великобритания в Киев емоционално коментира изявлението на Amnesty International и припомни, че украинците са заплашени от руски ракети. А ръководителят на организацията в Украйна Оксана Покалчук подаде оставка, разгневена от констатациите в доклада

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
РАДКО

РАДКО

07.08.2022 | 21:06

ЗАЩО ТРЯБВА ДА СЕ ИЗВИНЯВАТ НА БАНДЕРОВСКИТЕ И АЗОВСКИ ФАШИСТИ

Отговори
5 6
????

????

07.08.2022 | 20:31

"не оправдават нарушенията от страна на Русия". Това са ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ, не "нарушения"!

Отговори
5 4

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?