4020

Американски хирурзи извършиха първата в света трансплантация на цяло око

Екип от хирурзи в Ню Йорк са извършили първата в света трансплантация на цяло око в процедура, която е широко приветствана като пробив в медицината, въпреки че все още не е известно дали реципиентът действително ще възвърне зрението си.

Новаторската операция включва отстраняване на част от лицето и цялото ляво око на донор и присаждането им на работник от Арканзас, който през юни 2021 г. е преживял токов удар от 7200 волта, когато лицето му е докоснало проводник под напрежение.

46-годишният Аарон Джеймс претърпял обширни наранявания, включително загуба на лявото око, доминиращата лява ръка над лакътя, носа и устните, предните зъби, областта на лявата буза и брадичката.

Той е насочен към NYU Langone Health, водещ медицински център за лицеви трансплантации, който извършва процедурата на 27 май.

Трансплантирането на цяло око отдавна е свещеният граал на медицинската наука и въпреки че изследователите са имали известен успех при мишки - където са възстановили частично зрението - това никога досега не е било извършвано при жив човек.

"Винаги говорим за втори шанс в живота - той получи втори шанс", казва Едуардо Родригес, който ръководи 21-часовата операция, при която са използвани 3D инструменти за рязане, които позволяват на хирурзите да извадят сегменти от костите на донора и да ги поставят точно в тялото на Джеймс.

"Не можехме да искаме по-перфектен пациент", добави той и похвали Джеймс, че се е подложил на изключително рискованата операция, за да могат и други хора в неговото положение да се възползват в бъдеще.

Трансплантираното ляво око изглежда много здраво, казва офталмологът Вайдехи Дедания. То е добре кръвоснабдено, поддържа налягането си и генерира електрически сигнал, въпреки че Джеймс все още не може да вижда. "Но имаме голяма надежда", добави тя.

"Това е огромно постижение", казва пред АФП Киа Уошингтън, професор по хирургия в медицинския университет на Колорадо "Аншуц", която работи в същата област от 15 години, и дава висока оценка на колегите си.

Даниел Пелаес от Очния институт "Баском Палмър" към Университета в Маями, който също работи за постигане на същата цел заяви, че трансплантацията на човешко око в NYU Langone представлява ключов момент в общия ни стремеж да възстановим зрението и дава надежда на безброй хора по света.

Джеймс, чието дясно око остава непокътнато, е смятан за идеален кандидат, тъй като нуждата му от трансплантация на лицето означава, че независимо от това той ще се нуждае от имуносупресивни лекарства, което прави изчислението на риска и ползата благоприятно - дори и да има само козметична стойност.

По време на пресконференция Джеймс изрази дълбоката си благодарност както към семейството на донора, така и към неговия медицински екип. "Това беше изпитание за волята, силата, семейството, приятелите и мисля, че го преодоляхме", каза той.

Предвид времето, което е минало от операцията, Уошингтън каза, че не смята за вероятно окото на Джеймс да възвърне зрението си, но "никога не казвам, че нещо е невъзможно", добави тя.

Екипът на NYU Langone заяви, че е използвал възрастни стволови клетки, получени от костен мозък, за да подпомогне възстановяването на нерва.

Постигането на целта за възстановяване на зрението би могло да включва прилагането на други авангардни подходи, каза Уошингтън - включително генна терапия, за да се използва вътрешната способност на зрителния нерв да се лекува; използване на устройство, наречено нервна обвивка, за защита на тъканта; или използване на устройства, които улавят сигналите и заобикалят увредения път.

"Постигаме голям напредък в леченията за насърчаване на регенерацията на зрителния нерв, които биха могли да съпътстват трансплантацията на очи", заяви Джефри Голдбърг, който ръководи подобни усилия в Института за очи "Байерс" към Станфордския университет.

"Тези допълнителни терапии ще позволят на донорското око да се свърже значително с мозъка и да възстанови значима зрителна функция на слепи пациенти навсякъде по света." 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
emilia

emilia

10.11.2023 | 01:09

Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами-----> https://min.lc/diabexin

Отговори
0 0
Не се разбира

Не се разбира

10.11.2023 | 00:06

донорът, дето са отстранили част от главата му и са му извадили окото, жив ли е или умрял? Щото ако е жив, как се живее с половин глава?

Отговори
0 2

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?