Следвайте ни

Американка изкачи за първи път 915-метровата скала Ел Капитан ВИДЕО

viber icon

Маршрутът „Голдън Гейт“ на 915-метровата гранитна стена Ел Капитан в националния парк Йосемити е труден за минаване и досега никоя жена не го беше изкачвала. Скалната алпинистка Емили Харингтън постигна този рекорд за един ден и също така е едва четвъртият човек преодолял предизвикателството.

Подвигът се случва една година, след като Харингтън е приета в болница с наранявания при падане при опит да покори 915-метровата стена, пише CBS News, цитирани от bTV.

Докато повечето жители на САЩ бяха фокусирани върху президентските избори, 34-годишната алпинистка е започнала да изкачва маршрута. Тя е достигнала най-горната точка на скалното образувание след 21 часа, 13 минути и 51 секунди.

По-късно Харингтън публикува съобщение и снимки в Инстаграм профила си, за да отбележи великолепното постижение.

"Никога не съм вярвала, че всъщност мога да изкача свободно Ел Капитан в рамките на един ден. Това не ми изглеждаше реалистична цел", пише тя.

"Невъзможните мечти ни предизвикват да се издигнем над това кои сме в момента и да видим дали можем да станем по-добри версии на себе си", допълва Харингтън.

Само трима души досега - всичките мъже - са успели да завършат успешно свободното изкачване на този маршрут за един ден. Свободните катерачи използват въжета, които да ги хванат, ако паднат, но не и да им помогнат да се изкачват нагоре.

Ел Капитан е едно от най-известните места за катерене в света. От десетилетия насам скалното образувание в националния парк Йосемити е същински полигон за трениране на най-добрите алпинисти, като мнозина го смятат за родното място на модерното скално катерене. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?