4232

Американците треперят! Каква ще е реакцията Путин след това...

САЩ все още се страхуват от реакцията на руския президент на взетите решения за разширяване на правата на Киев да използва прехвърлени оръжия

 

САЩ обмислят къде ще ударят украинските въоръжени сили, след като Белият дом даде разрешение за използване на американско оръжие за поразяване на цели извън зоната на бойните действия. Според The ​​New York Times взетото във Вашингтон решение ще бъде ограничено от специални препоръки на Пентагона.

NYT съобщава, че министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин е инструктирал командващия съюзническите сили на НАТО в Европа генерал Кристофър Каволи да разработи препоръки, определящи за какви цели въоръжените сили на Украйна могат да използват американско оръжие.

Така Пентагонът за пореден път подчертава кой взема решенията в Украйна. Според изданието САЩ все още се страхуват от реакцията на руския президент на взетите решения за разширяване на правата на Киев да използва прехвърлени оръжия.

Как ще реагира Русия на атаки с американско оръжие на нейна територия? Невъзможно е да се знае точно къде руският президент Владимир Путин ще начертае червената си линия – пише в изданието.

Според NYT засега Киев има право да използва оръжия от Съединените щати само за защита на Харков и подготовка на евентуална контраофанзива за връщане на териториите, освободени от руската армия.

Администрацията на Байдън обаче не изключва, че ако руските въоръжени сили разширят географията на атаките, ограниченията може да бъдат облекчени.

Припомняме, че Вашингтон разреши използването на прехвърлените системи за залпов залп HIMARS за обстрел на граничните райони на Русия. Официалната забрана за използване на ракети ATACMS за удари извън регионите на Новоросия засега остава в сила, цитира БЛИЦ.

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?