Следвайте ни

Американци броят над $5 млрд. за G4S

viber icon

Британската охранителна компания G4S се е съгласила на придобиване за 3,8 млрд. паунда (5,1 млрд. долара) от американския си конкурент Allied Universal Security Services. Сделка ще обедини две от най-големите фирми в сектора и ще изведе новата компания като безспорен лидер. 

Allied повиши офертата си до 245 пенса за акция, успявайки да надвие предложението на канадската компания Garda World Security Corp. Директорите на британската фирма ще препоръчат единодушно сделката на акционерите, става ясно от съобщение.

Предложението на Allied елиминира последната оферта на Garda отпреди седмица за 3,68 млрд. паунда (4,9 млрд. долара), при единична цена от 235 пенса за акция. Това бе 68% премия спрямо последната цена на G4S преди първото обявяване на възможността за придобиване през септември. Garda все още има възможност да направи нова контраоферта.

Allied е сключила и предварително споразумение за бъдещо финансиране на пенсионните схеми на служителите на G4S, става ясно от изявлението. G4S се съгласи на сделка след месеци на колебаене между основните претенденти. Обединението с Allied ще създаде компания с около 18 млрд. долара годишни приходи и над 750 хил. души персонал, която охранява различни обекти - от химически централи до обществен транспорт и спортни мероприятия.

Акциите на G4S поскъпват с 0,5% минути преди 12 ч. българско време на борсата в Лондон в сряда, след като прибавиха 3,2% предходния ден. Сред акционерите на Allied са канадският пенсионен фонд Caisse de Depot et Placement du Quebec и Warburg Pincus. 

Финансови съветници на G4S по сделката са Citigroup Inc. и JPMorgan Chase & Co. Goldman Sachs Group Inc. и Lazard Ltd. Също имат участие от страната на британската фирма. Morgan Stanley е водещият финансов съветник на Allied, която също така работи и с Credit Suisse Group AG и Moelis & Co. 

Станимир Кронев

Станимир Кронев

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Станимир Кронев е завършил журналистика в СУ и финанси в ПУ. Участва в създаването на редица културни и развлекателни събития в Пловдив. Публикува в американски издания.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?